Navikavanje na visinu

Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navikavanje na visinu

"La Paz ima 900.000 stanovnika, mada se cifra iz dana u dan menja. Sve nas zabrinjavaju novopridošli koji svakodnevno stižu iz najudaljenijih sela, iz oblasti oko jezera, sa planina i ko zna iz kojih zabiti. Jer ova četvrt se za poslednjih nekoliko meseci toliko proširila da se 'popela' čak do vrha brda - što predstavlja problem i za građane i za vlast", kaže Alfonsin i nastavlja:

"Ovo što ću vam reći možda zvuči apsurdno, ali je istinito. Mi smo najsiromašnija zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << po standardu - u isto vreme smo najbogatija zemlja po rudnom bogatstvu - a naročito po rezervama gasa. I, baš zbog toga smo više nego interesantni za inostrane kompanije tako da će moj narod dočekati bolje dane.... Ah, ja se raspričao, a mi stižemo u centar najvišeg grada na svetu. Pravo ime mu je Nostra Sinjora La Paz, i NIJE glavni grad Bolivije kao što mnogi misle. Ovde se nalazi sedište vlade, dok je prestonica Bolivije stari grad Sukre, koji ćemo posetiti za nekoliko dana:

La Paz leži u kanjonu reke Čokejapu i nekada je delila grad na bogate i siromašne...

Ali, pošto smo sad na visini od 3.700 metara zbog zdravstvenih problema preporučujem da danas budete u hotelskoj sobi i da vašem organizmu date vremena - da se privikne na našu visinu!"

Smešteni smo u elitnom "Eldorado" hotelu koji se nalazi u staroj četvrti grada. Nismo poslušali savet vodiča, već smo izašli i prošetali. Vazduh je svež, a nebo iznad nas nestvarno plave boje... Ulazimo u splet uzanih uličica; ono što ih čini posebnim je kaldrma još iz 'vremena Inka-perioda', kažu naši domaćini. Uputili smo se jednom i stigli do prve od mnogobrojnih pijaca. Ova se zove 'Merkado de bruha', što u prevodu znači - 'Veštičija pijaca'. Bolivijski narod veruje u sve vrste magija. I prostodušni - i oni koji to nisu, svesni su da nije lepo nekome želeti zlo. A poznato im je da zlonamernih ima na celoj planeti. Stoga, ovi u Boliviji čine sve da 'oteraju' zlo i prizovu sreću. Dakle, ova pijaca se 'specijalizovala za to!'.

Na improvizovanim tezgicama, ili platnom prekrivenoj kaldrmi - nalazi se roba: počev od amajlija, tucanog praha, zmija u tegli, suvih miševa, pa do ptičijih skeleta. Najčešći 'uzorak' je fetus lame koji prodavačice drže u visoko podignutoj ruci govoreći da je najbolje zakopati ga u temelj kuće, što znači da taj 'simbol' prinose PAČA MAMA (Majci zemlji) koja tera nevolju i priziva uspešni život svim generacijama koje u toj kući budu živele....

Pažnju mi privlači skriveni ugao sa gomilom napunjenih džakova. Pošto su svi bili otvoreni, prišla sam da zavirim i videla - lišće slično lorberu, ali veće. U dva džaka je to isto lišće samo je sveže.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.