Navijač koji je pravio nerede na gej paradi postao LGBT aktivista

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navijač koji je pravio nerede na gej paradi postao LGBT aktivista

Gost emisije “150 minuta” bio je LGBT aktivista Filip Roksandić koji je pre samo šest godina bio jedan od učesnika Parade ponosa, ali na onoj drugoj strani zakona.

Naime, 2010. godine Filip Roksandić nije bio među LGBT aktivistima već među navijačima koji su želeli da probiju policijski kordon i napadnu ljude drugog opredeljenja.

“Kajem se što tada nisam ranije pronašao sebe i nisam shvatio u čemu je problem. Tada sam imao nepunih 18 godina, svašta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se dešavalo i bio sam previše mlad”, kaže Filip dodajući da je navijač postao još u četvrtom razredu osnovne škole jer je tada jednog od njegovih drugara bio vođa navijača.

Kako kaže, ni sam nije imao pojma šta su tada, 10. oktobra on i njegovi drugari navijači želeli da postignu.

“Glavna ideja je bila da se probije kordon i da se dođe do samog mesta gde se održavala parada, ali srećom nismo uspeli. Nisam razmišljao šta ćemo dalje raditi ako probijemo kordon. Znamo sam da će biti nasilja, ali ja kao član navijačke grupe sam samo slušao vođu, nisam razmišljao. Isto kao što kad ti u vojsci pukovnik kaže da ideš negde, ti ideš”, objasnio je.

Filip kaže da je tada bio drugi čovek i da se njegova prava priroda uopšte nije ispoljavala.

“Prihvatio sam sebe pre dve godine, a imao sam veliku sreću jer sam imao podršku roditelja i prijatelja. Više bih voleo da pričamo o drugim ljudima i njihovim problemima kojima se ja trenutno bavim”

Nekada navijač, a danas aktivista je optimista i smatra da se stvari menjaju na bolje, baš kao i njegovim prijatelji sa kojima je nekada hteo da pravi nerede na paradi.

”Mislim da se društvo menja i spoznaje te promene, akcije su samo doprinele tome, kao i društvene mreže”, kaže dodajući da veruje da će sve naredne parade proći u miru jer se društvo i te kako menja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.