Navaljni kreće „na vetrenjače”

Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navaljni kreće „na vetrenjače”

Jedan od najpoznatijih ruskih blogera i političkih aktivista Aleksej Anatoljevič Navaljni (37), odlučio je da se kandiduje - za gradonačelnika Moskve.

Predizbornu kampanju je već započeo, ali se njegovi izgledi da odnese izbornu pobedu ocenjuju kao minimalni. Između ostalog i zato što vladajuća partija „Jedinstvena Rusija” smatra da je mesto prvog čoveka ruske prestonice, praktično, rezervisano za njihovog predstavnika. Naum Navaljnog se, shodno polaznoj situaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poredi sa borbom Don Kihota protiv vetrenjača. 

Pri tom, Navaljni nije ni neiskusan, ni nepoznat političar. Kao bivši član partije „Jabloko” Grigorija Javlinskog, poznatog političara iz Jeljcinovske ere, Navaljni je u više navrata dobijao priznanja širom sveta. Bi-Bi-Si ga je, svojevremeno, opisao kao „jedinu ozbiljnu opozicionu figuru koja se u Rusiji pojavila u proteklih pet godina”. „Vol strit džornal” ga je proglasio čovekom koga se Putin najviše plaši, a magazin „Tajm” ga je 2012. uvrstio u listu 100 najuticajnijih ljudi na planeti...

Posle hapšenja Jevgenija Urlašova u julu ove godine, gradonačelnika Jaroslavlja, istovremeno i jedinog opozicionog gradonačelnika u Rusiji, Moskvom su se pronele glasine da sistem neće dopustiti Navaljnom da postane gradonačelnik prestonice. Šereti su istakli da je jedina razlika između dvojice to što Urlašova čeka zatvor zbog nezakonitog trošenja novca iz kase gradskih komunalnih službi, dok je Navaljni već dosta vremena proveo u zatvoru. Navaljnom je natovareno na pleća da je koristeći blog „LajvDžornal” organizovao masovne antivladine demonstracije po Moskvi, a pride bio umešan u finansijske mahinacije.

Navaljni je kao cilj pomenutih demonstracija, opisao potrebu da se ukaže na ogromnu raširenost korupcije u Rusiji i na nemoć državnog aparata, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom, da se sa tim zlom obračuna.

Svoje mišljenje iznosio je i u mnogim opozicionim listovima poput ruskog izdanja „Forbsa”, ali i u inostranim. U jednom intervjuu agenciji Rojters je izjavio da je Putinov politički sistem toliko načet korupcijom da bi najveća država na svetu uskoro mogla da se suoči sa revolucijom po ugledu na „Arapsko proleće”. Tako je Navaljni postao jedna od ključnih antiputinovskih figura, kako za ruske opozicionare, tako i za mnoge na Zapadu.

Nameće se pitanje kakvim adutima raspolaže popularni bloger, koliko je uverljiv?

U svom predizbornom programu Navaljni se oslanja na fraze koje koristi i njegov rival,aktuelni moskovski gradonačelnik Sergej Sobijanin. Tu su priče o većem broju linija metroa, o širenju grada preko sadašnjih granica, o plaćanju parkiranja, o poboljšanju infrastrukture, o boljem standardu žitelja prestonice...

Zanimljivo je, međutim, da je iz izbornog programa izbacio zahtev koji mu je obezbedio pobedu na takozvanim virtuelnim izborima za gradonačelnika Moskve, u 2010. godini. Tada se nezvanično glasalo, posredstvom interneta, a izbori su bili pokazatelj popularnosti kandidata i volje naroda. Ključni zahtev u Navaljnijevoj kampanji bio je da se daju otkazi svim gradskim činovnicima koji su na bilo koji način umešani u korupciju, ili u neki drugi oblik zloupotrebe vlasti.

Ima li ovaj detalj nekih dodirnih tačaka sa činjenicom da je Navaljni osuđen na 5 godina boravka u „popravnom kampu” – zbog, navodno, tri slučaja pronevere?

Ruski Memorijalni centar za ljudska prava ga je, povodom ove osude, proglasio za – političkog sužnja. Ima, međutim, i onih koji misle drugačije. Po njima, Navaljni  nije heroj neke grčke tragedije,ni čovek rastrzan između moralnih vrednosti i protivrečja ideja. On je, kako piše poljski list „Nova Evropa na istoku”, pre svega, produkt „brzomisleće sociotehničke manipulacije, u čijoj osnovi stoji politička neutralizacija najaktivnijeg dela ruskog društva”.

Ideja vodilja je da se opoziciono orijentisani građani osećaju kao aktivni učesnici u izbornom procesu iz kojeg bi, na kraju, bili isključeni - po dogovoru Vlasti i oligarha. Kremlj, opet, predstavlja biračima predsednika kojeg kritikuje opozicija, ne bi li se pristalicama jednih i drugih pokazalo da su učesnici u istom procesu. Na taj način se sprečava borba unutar sistema.

Konačno, Navaljni nije isto što i Vladimir Žirinovski, lider Liberalnodemokratske partije Rusije, čovek koji se kao borac dokazivao i u vremenima Jeljcinove vladavine i pod režimom Vladimira Putina. Obojici je, kaže se u Moskvi, ipak dozvoljeno da grade karijere - iz potrebe da se gnev društva na ivici rasula kanalizuje kroz lik jednog, naizgled, agresivnog vođe i zagovornika oštrih metoda u rešavanju nagomilanih problema.

Navaljni je svestan svega pomenutog. Ipak, ne popušta, kao što priliči junaku mlade ruske generacije koja još nije naučila da svoje političke stavove usmerava na adekvatan način.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 05.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.