Nauka i tehnologija: Srpski studenti prisustvovali naučnoj konferenciji

Izvor: Southeast European Times, 01.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Srpski studenti prisustvovali naučnoj konferenciji

Konferencija u Srbiji naglasila naučna dostignuća. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: Rumunija otvorila novu seizmološku opservatoriju, a u Ankari završen Groutek Juroejža 2008.

01/12/2008

Konferencija Korak u nauku održana je u Petnici, u Srbiji, od četvrtka (27. novembra) do nedelje. Konferencija čiji je cilj bio promocija naučnih dostignuća talentovanih srednjoškolskih učenika i univerzitetskih studenata okupila je 95 učesnika sa 65 originalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << naučnih projekata.

***

Rumunske vlasti otvorile su 22. novembra novu seizmološku opservatoriju u južnom gradu Eforie. Radi se o najmodernijoj opservatoriji te vrste u jugoistočnoj Evropi sa najmodernijom opremom uvezenom iz Sjedinjenih Država. Projekat je sa milion evra finansiralo ministarstvo za istraživanja. Objekat je jedinstven u regionu jer može da prati seizmološke aktivnosti širom sveta, izjavio je George Marmureanu, direktor rumunskog Nacionalnog instituta za planetu Zemlju i fiziku.

***

Turski profesor Kerim Alahverdi pobedio je na izborima za člana Evropske akademije nauka (EAS), izvestila je 21. novembra novinska agencija Anadolu. On je postao prvi turski član te organizacije. Alahverdi je viši istraživač Istaživačkog centra Marmara turskog Naučno-tehnološkog istraživačkog saveta. EAS vrši izuzetno značajna najmodernija istraživanja i promoviše razvoj naprednih tehnologija.

***

Osmi Međunarodni sajam hortikulture, poljoprivrede, florikulture i tehnologija (Groutek Evroejža 2008) završen je u nedelju (30. novembra) u turskoj južnoj provinciji Antaliji. Tokom trodnevnog sajma ukupno 390 kompanija iz 20 zemalja, uključujući zemlju domaćina i Grčku, predstavilo je najnovija dostignuća u poljoprivrednoj tehnologiji.

***

U Tirani je u četvrtak (27. novembra) počeo sa radom Albanski nacionalni digitalni registar. Očekuje se da će registar postati potpuno funkcionalan u celoj zemlji do 10. decembra. OEBS, EU i vlada pohvalili su taj korak.

***

Bugarski arheolog Veselin Ignatov i njegov tim otkrili su vrlo dobro očuvane bronzane kočije za koje se veruje da su stare 1.800 godina. Prema rečima Ignatova, tim je pronašao kočije u grobu bogatog tračanskog aristokrate tokom iskopavanja u blizini sela Karanovo na jugoistoku zemlje.

***

Drugi festival "U koži naučnika" biće održan od 5. do 7. decembra u Muzeju 25. maj u Beogradu. Manifestacija koja ima za cilj popularizaciju nauke i podršku naučnom napretku, okupiće 140 mladih naučnika koji će predstaviti svoja dostignuća u fizici, hemiji, biologiji, astronomiji i matematici.

***

Turkcel, najveći turski operater mobilne telefonije, pobedio je u petak (28. novembra) na tenderu za dozvolu za treću generaciju mobilnih telefona. Turkcel je nadmašio Vodafon i Aveu ponudivši 358 miliona evra za licencu tipa A. Kompanija je rekla da će pokrenuti sistem do sredine sledeće godine.

(Razni izvori 24/11/08-01/12/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.