Nauka i tehnologija: Irina Sokol dobila preduzetničku nagradu

Izvor: Southeast European Times, 14.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Irina Sokol dobila preduzetničku nagradu

Predsednica IT firme Siveko postala je prva rumunska poslovna žena koja je dobila Evropsku nagradu za žensko preduzetništvo. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: u Bugarskoj otvoren novi univerzitet, a Makedonija pokrenula novi obrazovni portal.

14/06/2010

Irina Sokol, predsednica i generalna direktorka rumunskog ogranka kompanije za IT i razvoj softvera Siveko, dobila je Evropsku nagradu 2010. za žensko preduzetništvo u kategoriji nauke. Ona je prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rumunska preduzetnica koja je dobila priznanje na toj dodeli nagrada.

***

Srbija je u petak (11. juna) aktivirala svoj portal e-administracija, saopštilo je ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo. Taj portal nudi oko 50 usluga kompanijama i pojedincima, rekla je ministarka Jasna Matić.

***

Ivajlo Hristov, suosnivač bugarsko-danske kompanije za aplikacije na društvenim mrežama, dobio je ovogodišnju nagradu Najbolji mladi preduzetnik. Nagrada se daje svake godine u sklopu bugarskog programa Dostignuća mladih, koji pomažu američka ambasada, ministarstva, grad Sofija i druge opštine, kao i mediji.

***

Bugarski parlament odobrio je u četvrtak (10. juna) plan o otvaranju univerziteta u gradu Pernik, u blizini Sofije. Univerzitet će nudity fakultetske, magistarske i doktorske programe na polju IT, kompjuterske nauke, komunikacione tehnologije, arhitekture i civilnog inženjerstva.

***

Srpski ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić sastao se u sredu (9. juna) sa predstavnicima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), sa kojima je razmotrio mogućnosti dalje saradnje. Dve strane su se složile da bi saradnja mogla da se unapredi na naučnim poljima kao što su biomedicina, nanotehnologija i informativna tehnologija.

***

Eksperti iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) počeli su da rade na strategiji za razvoj nauke u periodu 2011-2021. Prvi sastanak na kojem je razmotren novi plan održan je u sredu (9. juna) u Sarajevu. Strategija bi trebalo da bude završena do kraja godine.

***

Turski Univerzitet Ajdin u Istanbulu otvorio je u sredu (9. juna) svoj novi tehnološki centar u kampusu Florija. Centar čini 11 laboratorija za istraživanja na polju mehatronike, mehaničke i prehrambene tehnologije, hemije, fizike, tekstila i genetike.

***

Makedonija je 8. juna pokrenula novi internet portal kojim bi trebalo da se unaprede obrazovni procesi u zemlji. Portal je napravljen u sklopu Memoranduma o razumevanju između Makedonije i Intel Korporacije. Interaktivni portal može da se koristi za učenje matematike, biologije, hemije i fizike.

(Razni izvori -- 07/06/10-14/06/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.