Nauka i tehnologija: Fajzer otvorio novu laboratoriju u Ankari

Izvor: Southeast European Times, 01.Feb.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Fajzer otvorio novu laboratoriju u Ankari

Univerzitet Hadžitepe u Ankari sedište je nove laboratorije Fajzera. Takođe u vestima iz nauke: Beograd bio domaćin konferencije ministara obrazovanja zemalja zapadnog Balkana, a u Rumuniji opala prodaja ličnih računara.

01/02/2010

Farmaceutski gigant Fajzer otvorio je u utorak (26. januara) u Ankari novu laboratoriju za istraživanja i razvoj. Objekat -- koji se nalazi u Zoni za tehnološki razvoj Univerziteta Hadžitepe -- deo je strateške saradnje između >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kompanije i naučnika sa tog univerziteta. Njome se pruža podrška molekularnom istraživanju i proširuju aktivnosti na polju istraživanja i razvoja u Turskoj.

***

Dvodnevna konferencija ministara obrazovanja zemalja zapadnog Balkana održana je u Beogradu 25. i 26. januara. Konferenciju, pod nazivom "Stručnost nastavnika u različitim demokratskim društvima -- komparativna analiza razvoja u zemljama zapadnog Balkana", organizovali su srpsko ministarstvo obrazovanja i Savet Evrope, u saradnji sa švajcarskom Agencijom za razvoj i saradnju.

***

Najboljih 125 studenata informatičke tehnologije sa privatnih i državnih univerziteta u Makedoniji dobija državnu stipendiju. Studenti IT dobili su ugovore o subvencionisanju od premijera Nikole Gruevskog 23. januara.

***

Prodaja ličnih računara u Rumuniji pala je ispod 55 odsto u 2009. godini, pokazuje izveštaj Međunarodne korporacije za podatke objavljen u sredu (27. januara). Za smanjenje prodaje krivi se ukupna ekonomska kriza.

***

Jedan 18-godišnji internet preduzetnik iz Velike Britanije pokrenuo je 25. januara novu internet stranu o kiparskom turizmu -- http://www.cyprusexplored.com . Internet strana pruža informacije o kulturi, hrani i smeštajnim kapacitetima za turiste na tom ostrvu.

***

Javne institucije na Kosovu počele su u četvrtak (28. januara) da izdaju državne dokumente putem interneta. Inicijativa, koju su sproveli ministarstvo javne uprave i ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućiće brže usluge i pristup dokumentima. Inicijativa je deo kosovske E-strategije za period 2009-2015..

***

Nova grčka "Crvena knjiga ugroženih vrsta", koja je prvi put ažurirana u poslednjih 17 godina, zvanično je predstavljena u sredu (27. januara). Projekat, koju su zajedno sproveli Helensko ornitološko društvo, WWF Helas, Helensko herpetološko društvo i Helenski institut za speleološka istraživanja, baza je podataka najugroženijih vrsta u zemlji.

(Razni izvori – 25/01/10-01/02/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.