Naučno dokazano: Stres utiče na brže širenje karcinoma

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučno dokazano: Stres utiče na brže širenje karcinoma

Najnovija istraživanja vršena na "Monaš institutu" u australijskom gradu Parkvil su došla do saznanja da stres ubrzava razvoj i širenje ćelija raka u organizmu i do šest puta.

- Ključno saznanje do kojeg smo došli jeste da stres može znatno da ubrza širenje raka - izjavila je doktorka Erika Slon, članica istraživačkog tima za australijski Dejli mejl.

Testovi su rađeni na laboratorijskim miševima da bi se pratilo kako signali stresa utiču na širenje raka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na koji način se u tom slučaju reaguje na terapiju.

- Rezultati su pokazali da se bolest šest puta brže širi kod miševa pod stresom, neko kod onih koji njemu nisu izloženi - rekla je Slonova.

Ona je napomenula da istraživački tim upravo radi na testiranju leka propranolola koji je beta-blokator i uglavnom se koristi za tretiranje povišenog krvnog pritiska i kao prevencija od srčanog udara, ali i kao lek protiv migrene. Naučnici žele da ustanove da li bi ovaj lek ublažio stres kod miševa koji su mu bili izloženi.

- Rak je vrlo stresna bolest, to ne može da se izbegne. Poenta je da pacijent bude toga svestan i da se leči na odgovarajući način - zaključuje doktorka Slon.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.