Naučnici traže sastanak sa Dačićem i Vučićem i smenu Obradovića

Izvor: Press, 02.Jul.2013, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici traže sastanak sa Dačićem i Vučićem i smenu Obradovića

Nakon predaje zahteva naučnici su se uputili ka zgradi Ministarstva prosvete gde će, kako su najavili, zatražiti ostavku ministra Žarka Obradovića.
Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva prosvete, Obradović će primiti na razgovor predstavnike sindikata.
Članovi Sindikata naučno-istraživačke delatnosti Srbije protestovali su najpre na Trgu Nikole Pašića zbog, kako tvrde, neozbiljnog odnosa države prema nauci i zato što šest meseci nisu dobili sredstva za rad.
Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rečima predsednice Sindikata Ðurđice Jovović, naučnicima od početka godine nisu uplaćeni materijalni troškovi, koji, kako je dodala, nisu veliki - 25 evra po naučniku.
"Kako su obećali, jedan deo dobićemo uskoro, a drugi deo tek u septembru", rekla je Tanjugu Jovović i navela da je jedan od zahteva naučnika i smena ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića.
Ona je potvrdila da je majska zarada uplaćena naučnicima, ali da je, kako tvrdi, neizvesna uplata junske plate.
Jovović je rekla i da će država takvom politikom zatvoriti institute i da izlaz vidi u preuređenju budžetskih sredstava i izdvajanju više sredstava za nauku.
Naučnici su potom krenuli do Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve, među kojima su i povećanje ulaganja u nauku za jedan odsto Bruto-nacionalnog dohotka u 2015. godini i usvajanje kolektivnog ugovora kojim bi se regulisao radno-pravni status zaposlenih u naučno-istraživačkim organizacijama.
Potom su otišli do Ministarstva prosvete.
Saobraćaj ispred Ministarstva u Nemanjinoj ulici zatvoren je u delu od Resavske ka do Svetozara Markovića, ka Slaviji.

Naučnike je podržao i kolega Miodrag Stojković, genetičar, poslanik DS i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, koji je Tanjugu rekao da je na skup došao isključivo kao naučnik. On je rekao da je podneo amandman da se nauci vrati tri milijarde dinara.
Na Trgu Nikole Pašića je postavljen štand sajta "Istinomer", koji je pokrenuo inicijativu za smenu Obradovića, gde naučnici potpisuju tu inicijativu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici dobili obećanje da će budžet biti uvećan

Izvor: Akter, 02.Jul.2013

Članovi Sindikata naučnoistraživačke delatnosti Srbije završili su protest posle tri i po sata, jer su u Ministarstvu prosvete dobili obećanja da rebalansom neće biti smanjenja novca za projekte i plate

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.