Naučnici snimili najređu vrstu divljih svinja na Javi

Izvor: N1 televizija, 23.Dec.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici snimili najređu vrstu divljih svinja na Javi

Naučnici su prvi put u divljini snimili jednu od najređih i najružnijih vrsta svinja, prenosi BBC. Javanska bradavičasta svinja toliko je izložena krivolovu i gubitku staništa da su je naučnici već počeli da smatraju izumrlom.

Kamere su sada dokazale da manje grupe tih životinja žive u sve rascepkanijim šumama na Javi. Istraživanje je vodila Johana Rode-Margono iz zoološkog vrta u Česteru u Engleskoj, koja kaže da su ona i kolege "oduševljeni" spoznajom da su svinje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << još uvek tu.

Poslednje istraživanje na tom području sprovedeno je 2004. i otkrilo je "ozbiljan pad" populacije bradavičastih svinja.

"Bojali smo se da su sve ili većina već izumrle", rekla je Rode-Margono.

I dok te dlakave zveri lica prekrivenog bradavicama možda nisu najfotogeničniji stanovnici Jave, Rode-Margono ističe njihovu važnu ulogu u ekologiji tamošnjih šuma, jer riju po tlu i šire semenke.

Jedan centar za zaštitu divljih životinja na Javi počeo je bradavičaste svinje da uzgaja u zatočeništvu, a stručnjaci se nadaju da će pronaći delove šume u koje će ih moći pustiti.

"Za mene one nisu ružne, one su predivne", rekla je Rode-Margono.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Naučnici snimili jednu najređih vrsta divljih svinja

Izvor: Radio 021, 23.Dec.2017

Naučnici su prvi put u divljini snimili jednu od najređih i najružnijih vrsta svinja...Javanska bradavičasta svinja toliko je izložena krivolovu i gubitku staništa da su je naučnici već počeli da smatraju izumrlom, preneo je BBC...Kamere su sada dokazale da manje grupe tih životinja žive u...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.