Naučnici otkrili tamnu materiju

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici otkrili tamnu materiju

Na dnu napuštenog rudnika gvožđa u američkoj državi Minesota, fizičari su instrumentima zabeležili tragove tamne materije koja je nevidljiva golim okom a od koje je, kako se veruje, sastavljeno 90 odsto univerzuma.

Eksperiment nazvan "Potraga za tamnom materijom” bio je fokusiran na pronalaženje takozvanih slabo interaktivnih masivnih čestica za koje naučnici veruju da su sastavni deo tamne materije. Sprovodio se u napuštenom rudniku, na 800 metara ispod površine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje, daleko od kosmičkog zračenja, jer bi ono, kako veruju fizičari, otkrivanje čestica učinilo nemogućim.

Instrumenti su tokom dve godine, koliko je trajao eksperiment, uočili dve slabe čestice sa svim karakteristikama tamne materije zahvaljujući "detektorima” – germanijumu i silicijumu rashlađenim skoro do apsolutne nule. Međutim, fizičari se ograđuju da postoji dvadeset odsto mogućnosti da je tome što su instrumenti zabeležili moguć uzrok strujanje pozadinske radioaktivnosti.

– Nažalost, ne smemo ništa da zaključimo odmah i uveliko pripremamo ponavljanje eksperimenta sa mnogo osetljivijom opremom – rekao je Gordon Kejn, fizičar s Univerziteta Mičigen.

Osim u Čikagu, još dva američka tima naučnika istovremeno su obavestili javnost da imaju slične rezultate, ali su najavili da će pojedinosti izneti u svom naučnom radu.

Veruje se da čak 90 odsto mase svemira čini tamna materija. Ona nije vidljiva sa Zemlje jer ne emituje nikakvu svetlost ili bilo kakvo zračenje, ali ima masu tako da može da se opazi posredno, preko njenih gravitacionih efekata. Naučnici pretpostavljaju da ona aktivno učestvuje u oblikovanju svemira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.