Naučnici otkrili novi simptom koronavirusa: Može da traje MESECIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 13:07

Naučnici otkrili novi simptom koronavirusa: Može da traje MESECIMA

Stručnjaci upozoravaju da simptom korone koji je nedavno otkriven može da se zadrži mesecima!

Kod ljudi zaraženih korona virusom može da se razvije simptom na koži koji podrazumeva promenu boje i oticanje nožnih prstiju, što su stručnjaci nazvali kovid prstima.

Istraživanje koje je sprovela Međunarodna liga dermatoloških udruženja zajedno sa Američkom dermatološkom akademijom, pokazalo je da ove promene na prstima koje su nalik promrzlinama mogu da potraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i mesecima!

Obično se javlja u periodu od četiri nedelje nakon infekcije koronom, a rezultat su otečeni nožni prsti promenjene boje kože.

Naučnici su utvrdili da je jednoj od šest osoba sa ovim simptomom potrebno bolničko lečenje, kao i da ponekad ti simptomi traju po nekoliko meseci.

- Postoji grupa pacijenata kod kojih, kada obole od kovida, dolazi do zapaljenja u nožnim prstima, koji postaju crveni i otečeni, a na kraju dobiju i ljubičastu boju. U većini slučajeva to traje oko 15 dana, ali imamo i slučajeve gde ovi simptomi traju po mesec ili dva - kaže glavni istraživač dr Ester Friman.

- Vrlo je iznenađujuće da to ponekad traje i duže od 60 dana. Štaviše, kod nekih pacijenata to traje već 150 dana – to su pacijenti koji imaju crvene ili ljubičaste otečene nožne prste već nekoliko meseci - dodaje ona.

Ovaj simptom korona virusa uopšte nije redak – registrovan je kod oko polovine zaraženih koronom, pokazuju podaci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.