Naučnici otkrili da li je crni humor povezan sa visokim ili niskim nivoom inteligencije

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2017, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici otkrili da li je crni humor povezan sa visokim ili niskim nivoom inteligencije

Ukoliko ste ljubitelj crnog humora, verovatno vam nije jasno kako vašim prijateljima često nisu smešne šale koje su vama urnebesno duhovite. Odgovor je zanimao i naučnike s fakulteta u Austriji, a rezultate tih ispitivanja pročitajte u nastavku...

Istraživanje koje je objavljeno na medicinskom fakultetu u Beču na čelu sa Ulrike Vilingerom obuhvatalo je grupu od 156 muškaraca i žena starosnog doba u proseku od 33 godine. Grupi je dat opšti test inteligencije koji uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << verbalno i neverbalno rezonovanje pitanja, a od njih se, potom, tražilo da pogledaju 12 crteža nemačkog crtača Uli Stein, koji su sadržali visoku dozu crnog humora.

Na jednom crtežu, nalazila se trudna žena koja je sa svojim partnerom došla na ultrazvučni pregled. Doktor je bio okrenut ka njima i izgovorio rečenicu: “Imam dobru vest za vas, vaše dete će uvek imati obezbeđeno slobodno parking mesto.”

Nesumnjivo, reagovaćete drugačije nego u slučaju da se ovakva situacija dešava vama, ali ako nalazite ovo smešnim onda verovatno uživate u takozvanom crnom humoru. Ova vrsta humora je dugo bila povezana sa ljudima prilično setnog raspoloženja, a retko povezana sa ljudima više kognitivne funkcije (opažanja, mišljenja, pamćenja, učenja).

Ipak, ova studija je pokazala nešto prilično zanimljivo. Oni koji su najviše cenili i razumeli ovakve šale, ne samo da su postigli visoke rezultate na IQ testiranju već su, generalno, imali visok stepen obrazovanja, a nizak stepen agresije i negativnog raspoloženja. Oni koji su apsolutno mrzeli ovakve šale, imali su prosečan nivo inteligencije i dostizali najviše nivoe agresije i negativnog raspoloženja. Učesnici koji su umereno razumeli crni humor, imali su i prosečne IQ rezultate, prosečni nivo agresije i, uglavnom, pozitivan pogled na život.

Zaključak je, crni humor je složen oblik humora. Stvari poput smrti ili invaliditeta za mnoge su nešto što nije za šalu, ali se često dešava da ljudi u kritičnim situacijama i teškim momentima imaju iznenadni napad smeha. Iako nije nimalo prijatno, generalno pokazuje da imate dobar okvir uma i visok nivo kognitivne obrade. Zato ne brinite ako se malo zakikoćete na crni humor. To ne znači da ste zli, samo malo inteligentniji od prosečnog broja ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.