Naučnici napravili uho koje može da čuje iz 3D štampača

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici napravili uho koje može da čuje iz 3D štampača

Šta dobijete kada pomešate silikon, goveđe ćelije i srebro u 3D štampaču? Bionsko uho koje može da primi radio signale i pretvori ih u zvuk.

Istraživači na Univerzitetu Prinston pronašli su način da proizvedu silikonski komad u obliku ljudskog uha od goveđih ćelija u koje su ubačene čestice srebra umesto antene. Kao i bilo koja druga antena, i ova je mogla da prepozna radio signale koje je uho interpretiralo kao zvuk.

3D uho nije dizajnirano da zameni ljudsko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iako je cilj istraživanja bio da se prouče nove metode kombinovanja elektronike i biološkog materijala.

- Ono što smo mi uradili više je dokaz o raznim mogućnostima 3D štampanja – kazao je Majkl Mekalpin, profesor koji je vodio projekat. – Većina ljudi koristi 3D štampač da bi štampala pasivne objekte poput figurina ili nakita.

Nakon što izađe iz printera 3D uho je mekano i prozračno. Ono se potom neguje 10 nedelja, da bi se ćelije umnožile, dobila boja mesa i oformilo čvrsto tkivo oko antene.

Manu Manur, apslovent koji je radio na projektu, pokazao je kako proces funkcioniše pomoću petrijeve šolje. Napunio ju je tečnošću u nju stavio polugotovo uho, dok su ćelije lučile matriks - međućelijski prostor koji postoji u životinjskim i ljudskim organizmima.

Tim naučnika je potom demonstritrao sposobnost antene da detektuje radio signale tako što je prikačio elektrode na zadnji deo ušiju prlikom procesa štampanja. Kada su pustili melodiju „Za Elizu” od Betovena elektrode su prenele signal žicama do para zvučnika i muzika je tekla jasno bez prekida.

Mekalpin kaže da bi istraživanje moglo u budućnosti da dovede do sintetičkih zamena ljudskih funkcija, do svojevrsne elektronike sa šestim čulom.

- Kako ovaj svet postaje sve više digitalan i elektronski, mislim da ćemo vremenom sve manje da vodimo računa o tradicionalnih pet čula – kaže Mekalpin.

– Želećemo da nam ta nova čula omoguće direktnu komunikaciju sa mobilnim telefonima ili laptom uređajima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Naučnici pomoću 3D štampača napravili uho koje može da čuje

Izvor: Blic, 05.Jul.2013

Šta dobijete kada pomešate silikon, goveđe ćelije i srebro u 3D štampaču? Bionsko uho koje može da primi radio signale i pretvori ih u zvuk. Bionsko uho iz 3D štampača može da "čuje" radio frekvencije daleko van ranga normalnog čoveka..Istraživači na Univerzitetu Prinston pronašli su način...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.