Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici napravili bubu kiborga

Još u januaru istraživači sa kalifornijskog univerziteta Berkli obavestili su zaprepašćene novinare da su uspeli da na mozak jednog velikog insekta prikače kompjuterski čip i tako stvore daljinski kontrolisanu bubu kiborga.

Ovih dana su konačno objavljeni dokumenti o tome kako im je to pošlo za rukom, a sve je objavljeno u stručnom časopisu „Frontiers In Neuroscience”. Čak je prikazan i videoklip u kome je prikazana buba u akciji. Robotizovana buba je stvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u okviru tajanstvenog programa američkog Ministarstva odbrane, DAPRA, koji je imao za cilj da opremi insekte kamerama i drugim senzorima i tako ih pretvori u majušne, biološke UAV (bespilotne letilice). Za prvog kandidata je izabrana buba-nosorog, koja kao najveći insekt na svetu, može da ponese najveći teret.

Video ispod govori sam za sebe. Vidi se kako buba kiborg leti po sobi, kontrolisana preko jednog običnog laptopa.

Dani kada džinovske bube koje kontroliše vojska budu letele okolo definitivno su ispred nas. Bojim se da će uskoro uslediti kontraodgovor. Možda neki sprej ili džinovska mlatilica za bube?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.