Naučnici na tragu leku za multiplu sklerozu

Izvor: Blic, 26.Apr.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici na tragu leku za multiplu sklerozu

Naučnici su napravili lek koji bi mogao da zaustavi multiplu sklerozu. Ovo bi mogao da bude veliki korak u borbi protiv opake bolesti. Naime, tim naučnika je detektovao hemikaliju koja je pokretačka sila multiple skleroze. Bez nje bolest se ne razvija, a kada se eliminiše, simptomi se ublažavaju, čak i ako je mozak već uveliko pogođen. Klikni za uvećanje cele grafike (+)

Iako su eksperimenti izvršeni na miševima, naučnici su vrlo optimistični. Prve probe na pacijentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se odigrati u toku ove godine.

Protein GM-CSF u zdravom organizmu je deo odbrambenog mehanizma. Kod multiple skleroze on pokreće seriju reakcija, a jedna od njih je uništavanje mijelina. Mijelin je omotač nervnog vlakna sačinjen uglavnom od masne materije, koji omogućava brzi protok nervnih impulsa.

Bolest srednjih godina

Od multiple skleroze u svetu boluje oko dva miliona ljudi. Bolest se najčešće dijagnostifikuje u uzrastu od 20. do 40. godine, a lek za potpuno ozdravljenje ne postoji. Uobičajeni simptomi su konstni umor, gubitak vida, osećaj gubitka ravnoteže, slabost, problemi u govoru...

Kada su švajcarski naučnici miševima koji su imali stanje slično multiploj sklerozi dali anititela koja su zaustavila GM-CSF, njihova zdravstvena situacija se poboljšala.

- Čekali smo da se miševi razbole i da razviju jake simptome. To je slično kliničkoj situaciji - pacijenti ne idu kod doktora zato što misle da imaju MS, već idu kada je dobiju - rekao je profesor Bešer sa univerziteta u Cirihu.

S druge strane, nemačka kompanija koja nema veze sa profesorom Bešerom već pokušava da upotrebi antitela protiv ove hemikalije, da bi tako izlečila reumatski artritis. Iako se prve probe na pacijentima očekuju kasnije u toku godine, poznato je da od prvih testova novih lekova treba da prođe oko sedam godina dok ne budu pušteni u promet.

Povezane vesti: Rusija istražuje misteriozno antarktičko jezero Placebo deluje i kada pacijent zna da pije lažni lek

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.