Naučnici na Antarktiku otkrili kako da olakšaju ljudima let do Marsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici na Antarktiku otkrili kako da olakšaju ljudima let do Marsa

Naučnici stacionirani u Istraživačkoj stanici "Konkordija", na Antarktiku, zapadaju u stanje "psihološke hibernacije" kako bi se izborili sa stresom kome su izloženi zbog neprekidnog mraka i izolovanosti, pokazuju rezultati studije, koja je trajala dve godine. Nova saznanja mogla bi da olakšaju misije s posadom na Mars i druge planete, gde će astronauti verovatno takođe biti izolovani tokom dužeg perioda.

Temperatura u delu Antarktika, gde se nalazi stanica, zimi padaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i do minus 85 stepeni Celzijusa, zimi sunce na izlazi, a leti ne zalazi. Zaposleni na stanici suočavaju su sa nizom problema, kao što su nagle promene raspoloženja, anksioznost i ozbiljnije psihičke reakcije, koje naročito dolaze do izražaja usred zime.

Široka prostranstva obavijena su mrakom, pa gotovo da i nema boja, mirisa i zvukova, što dodatno doprinosi osećaju usamljenosti. Takve okolnosti mogu potpuno da poremete biološki sat tako da ljudi zaposleni u stanici često pate od nesanice.

"Naša istraživanja ukazuju na određeni oblik psihološke hibernacije” kaže dr Nejtan Smit sa Univerziteta Mančester.

Uz podršku Evropske svemirske agencije, naučnici Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta u Bergenu (Norveška) i Univerziteta u Tilburgu (Holandija) analizirali su promene u kvalitetu sna, emocije i strategije za zaštitu od stresa zaposlenih na stanici "Konkordija" tokom dve zime. Utvrdili su da je zimi kvalitet sna znatno slabiji i da ima manje pozitivnih emocija, a da se situacija popravlja s povratkom sunca, što je očekivani rezultat.

Naučnici su, međutim, bili iznenađeni kada su shvatili da aktivna primena različitih strategija za borbu protiv stresa - pokušaj rešavanje problema i razgovor sa samim sobom kao način utehe - opada tokom zime, "kako bi se sačuvala energija", dok se vraća posle perioda zimskog mraka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?

Izvor: B92, 06.Dec.2018

Naučnici sa Antarktika ulaze u stanje "psihičke hibernacije" kako bi uspeli da se izbore sa stresom, kontantnom tamom, izolacijom, pokazali su najnoviji rezultati studije koja je trajala pune dve godine...To istraživanje bi moglo da olakša buduće misije na Mars i druge planete, tokom kojih bi astronauti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.