Naučnici će pomoći da se iz sećanja izvuče zaboravljeno

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici će pomoći da se iz sećanja izvuče zaboravljeno

Naučnici Univerziteta Kalifornija u Irvinu sprovode eksperimente sa ciljem da unaprede pamćenje starijih osoba i otkriju mehanizme za 'ispiranje' traumatskih sećanja.



Pokazalo se da je dejstvo mozga čoveka u trenutku kada se prisećamo nekog dogadjaja slično funkcionisanju u trenutku kada se taj dogadjaj dešavao, čak i onda kada nismo uspeli da se baš svega setimo, tvrde americki naučnici a prenose zapadne novinske agencije.

Istraživanja pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da sećanja uvek ostaju u našem mozgu, samo mi ne možemo uvek da ih odatle izvučemo. Stoga nam se dešava da nam se neko učini poznatim, ali da i pored svih napora ne možemo da se setimo odakle ga znamo.

"Ako su pojedinosti negde 'zapisane', naučićemo da ih odatle izvlačimo", ukazao je istraživač Centra za neurobiologiju učenja i pamćenja Univerziteta Kalifornija u Irvinu Džef Džonson.

"Kad proučimo kako to funkcioniše kod mladih i zdravih ljudi, bićemo u stanju da shvatimo kako da utičemo na pamćenje kada mu je potrebna podrška - kod starijih osoba. Čak ćemo naučiti kako da 'spiramo' traumatska sećanja", izjavio je Džonson.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.