Naučnici UZNEMIRENI: Nešto OPASNO se dešava u Atlanskom okeanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 14:34

Naučnici UZNEMIRENI: Nešto OPASNO se dešava u Atlanskom okeanu

Loše vesti za klimatski sistem i čovečanstvo u celini.

Cirkulacija struja Atlantskog okeana ide ka "razornoj prekretnici" pokazala je najnovija naučna studija. Naučnici koji stoje iza istraživanja izjavili su da su "šokirani prognoziranom brzinom kolapsa kada se ta tačka postigne", iako su rekli da "još nije moguće predvideti koliko brzo će se slom dogoditi".

Koristeći kompjuterske modele i podatke iz prošlosti, istraživači su razvili indikator ranog upozorenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za slom Atlantskog meridijanskog prevrtanja cirkulacije (Amoc), ogromnog sistema okeanskih struja koji je ključna komponenta u globalnoj regulaciji klime, piše Gardijan.

Otkrili su da je Amoc već na putu ka nagloj promeni, što se nije dogodilo više od 10.000 godina i što bi imalo užasne implikacije za velike delove sveta.

Amoc, koji obuhvata deo Golfske struje i druge moćne struje, je “pomorska transportna traka” koja prenosi toplotu, ugljenik i hranljive materije iz tropskih krajeva ka Arktičkom krugu, gde se hladi i tone u duboki okean. Ovo mešanje pomaže u distribuciji energije širom Zemlje i modulira uticaj globalnog zagrevanja izazvanog ljudskim faktorom.

Ali sistem erodira brže nego što se očekivalo i otapa grenlandske glečere i arktičke ledene pokrivače, što “doliva” slatku vodu u more i sprečava dotok slanije, toplije vode sa juga.

Amoc je opao za 15 odsto od 1950. godine i u najslabijem je stanju u više od milenijuma, prema rezultatima prethodnih istraživanja koja su podstakla spekulacije o približavanju kolapsa.

Evropa bi se dramatično ohladila i imala bi manje padavina.

Iako bi ovo moglo da zvuči privlačno u poređenju sa trenutnim trendom grejanja, promene bi se desile 10 puta brže nego sada, čineći prilagođavanje gotovo nemogućim.

- Ono što nas je iznenadilo je stopa po kojoj se dešavaju promene. Biće razorno - rekao je glavni autor lista Rene van Vesten sa Univerziteta u Utrehtu.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.