Naučni most između  Francuske i Srbije

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naučni most" između Francuske i Srbije

U okviru meseca nauke u prostorijama Instituta ekonomskih nauka održano je predavanje na temu “Srpsko i Francusko viđenje evropskog istraživačkog prostora”. Specijalna gošća Katrin Brešinjak ambasadorka Francuske za nauku, tehnologiju i inovacije i Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Republike Srbije za Evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj istražili su mogućnosti Francusko-Srpske naučne saradnje. Razmena naučnih saznanja

Glavna ideja skupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da naučna zajednica u Srbiji i Francuski nacionalni centar za istraživanje (CNRS) konstruišu barem jednu zajedničku laboratoriju. Na taj način Srbija će se razvojem nauke povezati sa celokupnom Evropom.

- Radimo na otkrivanjima i inovacijama i potrebna nam je saradnja između naučnika svih zemalja, kao i Srbije, jer smo svesni da ne možemo sve da postignemo sami - istakla je francuska ambasadorka.

Ona je dodala i da se ne treba plašiti odlaska srpskih naučnika u Francusku već da treba sa njima srađivati.

Božidar Đelić se složio sa Katrin Brešinjak i istakao da je najvažnije jačanje veza po pitanju tehnologije.

- Treba napraviti i ojačati most između naše zemlje i Francuske razmenom naučnika, ali i naučnih saznanja - istakao je Đelić i dodao da se nada da će Francuska pomoći Srbiji i pri izradi beogradskog metroa i tako nastaviti uspešnu saradnju ove dve zemlje.

Katrin Brešinjak će sutra sa Božidarom Đelićem prisustvovati otvaranju četvrtog Festivala nauke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.