Naučite pirotski govor - iz rečnika

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučite pirotski govor - iz rečnika

Piroćanac Dragoljub Zlatković pola veka sakuplja reči i izraze svog rodnog kraja. Objavio ih je nedavno u knjizi Rečnik pirotskog govora.

Želja mu je da od zaborava, kako kaže, sačuva ovo pravo jezičko bogatstvo. Piroćance bije glas da su cicije. Oni će vam reći da su skrčavi.

Ako neko nije pri apetitu, Piroćanci će za njega reći da je “mrcav na jedenje“.

Ove i još 33 hiljade reči sakupio je Dragoljub Zlatković u ,,Rečniku pirotskog govora''. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Počeo je pre pola veka, obišao sva sela ovog kraja, razgovarao sa hiljadama ljudi. Želeo je da sačuva od zaborava, ,pre svega, karakteristične izraze pirotskog kraja.

Mnoge reči koje se koriste u Pirotu nećete čuti u drugim krajevima. Zlatković kaže da je pirotski govor pravo bogatstvo i da krije još mnogo zanimljivih izraza.

Opširnije u video prilogu:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi rečnik pirotskog govora

Izvor: OkRadio.rs, 21.Feb.2015, 19:47

Piroćanac Dragoljub Zlatković pola veka sakuplja reči i izraze svog rodnog kraja. Objavio ih je nedavno u knjizi Rečnik pirotskog govora. Želja mu je da od zaborava, kako kaže, sačuva ovo pravo jezičko bogatstvo. Piroćance bije glas da su cicije. Oni će vam reći da su skrčavi. Ako neko...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.