Naučite piramidu  zdrave ishrane

Izvor: Blic, 11.Jun.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučite piramidu zdrave ishrane

Piramida ishrane, sistem signala, sistem šake i metoda semafor, četiri su najjednostavnija metoda pravilne ishrane koji će vam dati smernice kako da se hranite zdravije.

- Bilo da imate višak kilograma koji želite da skinete, ili dijabetes zbog čega vam je zdrava ishrana vid terapije, ili ste jednostavno doneli odluku da počnete drugačije da se hranite, principi zdrave ishrane su isti - objašnjava Branka Mirković, nutricionista.

Pored komplikovanih tehnika pravilne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ishrane, koji podrazumevaju poznavanje sistema zamene namirnica i određivanje njihovog glikemijskog indeksa, postoje i mnogo jednostavniji načini. Piramida ishrane, sistem signala, sistem šake i semafor sistem najjednostavniji su metodi koji će vam pomoći da otpočnete s pravilnom ishranom.

KLIKNI za uvećanje grafike

Piramida ishrane

Crtež piramide ishrane prikazuje kako da isplanirate dobro balansiran obrok. Ovde u trodimenzionalnoj piramidi s jedne njene strane su stepenice kojima se naglašava značaj fizičke aktivnosti za zdrav život. Namirnice su raspoređene u trouglove različitih širina, što označava proporciju njihovog unosa. Trouglovi se ka vrhu sužavaju i to pokazuje da svaka promena u ishrani treba da bude postepena i balansirana jer ne sme da se menja odnos namirnica. Pošto ćete se najverovatnije odlučiti za klasičnu piramidu trebalo bi da se upoznate s njom.

Baza piramide

1. Bazu piramide čine namirnice koje treba da budu osnova svakodnevne

ishrane, a to su žitarice, hleb, krompir, testenine, kačamak i drugi kukuruzni proizvodi.

2. Voće i povrće su drugi nivo, a bogate su vitaminima, mineralima, antioksidantima i dijetalnim vlaknima.

3. Obrano mleko i slični mlečni proizvodi bogati su kalcijumom, a siromašni zasićenim mastima i holesterolom pa smanjuju rizik od osteoporoze.

4. Meso, riba, jaja i punomasni sirevi imaju dosta proteina, gradivnih materija važnih za rast i razvoj.

5. Na vrhu piramide je hrana koju treba konzumirati u minimalnim količinama, a to su masti, ulja, slatkiši i grickalice. To su koncentrovani izvori energije i samo mala količina ovih namirnica potrebna je za balansiranu ishranu.

Princip šake

Stegnite jednu pesnicu i stavite je u drugu ruku - tako ćete tačno znati koliko treba hrane da uzmete.

Koliko čega na dan:

Ugljeni hidrati - količina koja odgovara dvema pesnicama. Voće - količina koja odgovara jednoj pesnici. Proteini - količina koja staje na dlan i koja je debljine malog prsta. Povrće - količina koja staje u dve šake. Masnoće - gornji deo palca koji je ovičen naborima.

Povezane vesti: Skrivene moći namirnica Najbolja hrana za skijaše Belance za jači imunitet Koliko su zdrave dijete slavnih Sirće skida otrove sa voća

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.