Naučite decu da poštuju novac

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučite decu da poštuju novac

Uvek postoji način da svoje mezimce naučite osnovnim stvarima u vezi sa novcem. Nedavno istraživanje je pokazalo da je 90 odsto ljudi nasledilo odnos prema novcu od svojih roditelja, dok je samo 40 odsto u ranom uzrastu naučeno da štedi ako hoće sebi da priušti nešto skupo.

Pre ili kasnije, svaki roditelj se zapita treba li davati detetu novac za džeparac i u kom uzrastu. Ako mališan traži novac, većina psihologa savetuje da prvo saznate za šta mu je potreban, i da se zamislite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ako neće da vam kaže.

Kada je vreme

za novac

Počnite da im dajete novac u ruke u predškolskom uzrastu da bi se navikli da njime rukuju. Pustite ih da sami plate čokoladicu ili strip i sačekaju kusur. Uskoro će krenuti u školu, pa će biti u situaciji da sami kupe užinu ili sok. Zato nije na odmet da malo vežbaju.

Kasica-prasica

Kod kuće mališanima u tom uzrastu dozvolite da skupljaju sitniš. Novčanici su nam često puni metalnih kovanica od po pet, deset ili dvadeset dinara s kojima ne znamo šta bismo. Poklonite ih detetu i predložite mu da ih drži u tegli ili činiji na svom stočiću. Zatim ih učite kako se štedi: svaka tri meseca, recimo, izbrojte sakupljen novac i dajte im protivvrednost u papirnatim novčanicama, koje ćete staviti na detetovu štednu knjižicu. Tako će mališani u praksi videti kako se metalni dinari, zatim dvadesetice i pedesetice pretvaraju u stotine i hiljade.

Finansijske mogućnosti

Naravno, svaka porodica ima svoje finansijske mogućnosti. U određenom uzrastu dete počinje da se interesuje za to sa koliko novca raspolaže njegova porodica. Na pitanje zašto roditelji ne kupuju neku skupu stvar, treba odgovoriti pošteno. Da mu zbog toga ne bi bilo krivo, povremeno mu treba kupiti nešto do čega mu je stalo: neku igračku, omiljeni slatkiš ili strip. S tim u vezi psiholozi savetuju da se štednja vežba.

Strategija

Predložite detetu da stavlja novac u različite tegle: jedna neka služi za trošenje na sitnice (recimo čokoladice, žvake...), druga za kratkoročnu štednju (recimo nov CD), a treća za dugoročne investicije (nove patike...). Mališani uživaju da gledaju kako se u providnim teglama njihovo blago uvećava i umeju da ga cene. Ima roditelja koji su skloni da novčano nagrađuju dete za lepo ponašanje, sitne poslove po kući ili svaku peticu dobijenu u školi. Psiholozi ipak savetuju da je bolje nagrađivati dete poklonima ili zajedničkim odlaskom u kupovinu, a ne novcem. U protivnom se može desiti da mališan ostane nezrela ličnost, koja ne uči za sebe, već za druge.

Još neke

strategije

Odličan način da tinejdžer sazna vrednost novca jeste da ga šaljete u kupovinu. Tako će imati prilike da uporedi cene u različitim prodavnicama i shvati da može da uštedi ako obiđe više mesta. Jer, majica ne košta svuda isto. Najbolji način da tinejdžera naučite da se ne razmeće novcem jeste da ga zaposlite. Rad u butiku za vreme raspusta ili čuvanje malih komšija kad odrasli žele da izađu, naučiće ih da vrednuju s mukom zarađen novac.

Stručnjaci savetuju roditeljima da povremeno kontrolišu kako dete troši pare. Treba da vode računa o tome da ne kupi nešto što je za njega opasno, na primer agresivne kompjuterske igrice. U tom slučaju ne treba obraćati pažnju na argument „to su moje pare".

Psiholozi se slažu da detetu treba davati novac jer je to jedan od elemenata njihove lične slobode. Zadatak roditelja je, međutim, da ih nauče da tu slobodu koriste.

Zato budite oprezni i pomozite svom mezimcu da već od malih nogu svati da su pare značajan deo života ili ne i najbitniji.

Kada ne treba davati novac

Pomoć u kući, međutim, ne treba plaćati novcem. Učešće u kućnim poslovima ne treba da se pretvara u najamni rad jer svaki član porodice treba da doprinese dobrobiti domaćinstva. Mnogo je bolje da nagrada bude nematerijalna. Pustite mališana da kao nagradu za uloženi trud odgleda film na televiziji koji traje do kasno uveče, ili dozvolite tinejdžeru da duže ostane u gradu ili na žurki.

Ako desetogodišnjaku ili dvanaestogodišnjaku dajete džeparac, a on ih redovno potroši na gluposti, pa nema dovoljno novca kad mu zatreba, nemojte da mu nadoknađujete nastali manjak. Tako ćete ih naučiti da misle unapred i budu odgovorni. Budite u tome dosledni za njihovo dobro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.