Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 07:37

Naučite da čitate nalaze krvi

Naučite da čitate nalaze krvi

Mnogi pacijenti bi hteli da što pre saznaju nalaz ili dijagnozu, koji im najčešće ne znače ništa dok ih ne „prevede" lekar. Laboratorijski nalazi su za većinu naše populacije i dalje tajanstveni vid komunikacije između lekara različitih specijalnosti.

Magistar farmacije Ivana Tadić, biohemičar u laboratoriji „Beolab", objašnjava da laboratorijsko ispitivanje krvi podrazumeva dve vrste analiza. Na prvom mestu su one koje su usmerene ka ispitivanju vrste, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi, poznatih pod imenom krvna slika. Druge služe za proveru biohemijskog sastava krvi, na osnovu čega se ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Najčešće se krv uzima iz jagodice prsta ili vene na ruci, a u tom uzorku se zatim testiraju različiti sastojci, u zavisnosti od toga šta lekar želi da proveri.

- Većini laboratorijskih analiza ne prethodi nikakva posebna priprema i ljudi se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima. U cilju dobijanja što verodostojnijih rezultata najčešće se savetuje uzdržavanje od jela 12 sati pre davanja krvi - naglašava mr Ivana Tadić.

Krvna slika

Veoma često lekari od pacijenata zahtevaju da urade kompletnu krvnu sliku. Ova analiza se obavlja zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja. Krvna slika je najčešće deo rutinskog lekarskog pregleda. Krv se uzima iz vene ruke ili jagodice prsta, odnosno iz pete kod novorođenčadi.

Često je potrebno proveriti i broj belih krvnih zrnaca. Postoji pet različitih vrsta belih krvnih zrnaca, a sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija. Kada je njihov broj uvećan, to ukazuje da je telo napadnuto, na primer - bakterijama. Ako je njihov broj manji, onda se povećava rizik od infekcije. Uzimanje pojedinih lekova, takođe, može da dovede do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i zato se kod takvih pacijenata moraju sprovoditi redovne laboratorijske analize. Provera belih krvnih zrnaca najčešće je deo kompletne krvne slike, zajedno s brojem eritrocita i trombocita.

Hemoglobin i trombociti

Lekare obično zanima i koncentracija hemoglobina. Reč je o sastojku crvenih krvnih zrnaca eritrocita. On je „nosač" kiseonika u krvi. Svakim udahom, krv u plućima dobija kiseonik i, zahvaljujući upravo hemoglobinu, distribuira ga do svih tkiva i organa. Kada se oslobodi kiseonik neophodan za nesmetani rad ćelija, za hemoglobin se, umesto njega, vezuje ugljen-dioksid. Ovaj ciklus se zatvara vraćanjem krvi u pluća, oslobađanjem ugljen-dioksida i novim vezivanjem kiseonika.

Krvne pločice ili trombociti su po veličini mnogo manji od belih ili crvenih krvnih zrnaca, a imaju ulogu zaustavljanja krvarenja kada dođe do oštećenja krvnih sudova.

Glukoza i bilirubin

Određivanje nivoa glukoze pomaže u otkrivanju dijabetesa ili hipoglikemije. Treba ga raditi nekoliko puta godišnje u slučajevima kad neko stalno obavlja poslove pod stresom i tokom trudnoće. Kod dijabetičara se nivo glukoze u krvi mora meriti i po nekoliko puta dnevno. Krv se uzima iz vene na ruci, a oni koji sami mere nivo glukoze iz jagodice prsta.

Bilirubin se dobija razaranjem hemoglobina. Metaboliše se u jetri i izlučuje u žuči. Akumulira se u krvi kada postoji oštećenje jetre, zapušenje žučnih puteva ili povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca. Retko je povišen i u drugim slučajevima, poput dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija. Pojedini lekovi koji oštećuju jetru takođe mogu da dovedu do povišenja nivoa bilirubina.

Kalcijum

Nivo kalcijuma u organizmu, a samim tim i u krvi, direktno zavisi od rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem, pre svega paraštitastih žlezda, unosa namirnica koje sadrže kalcijum, aktivnosti organa za varenje i stanja bubrega. Obično je povišen kod visoke koncentracije nivoa hormona paraštitaste žlezde, kod pojedinih tumora i metastaza tumora u kostima, kod viška vitamina D i sl. Može biti i sniženih vrednosti u slučajevima kada nedostaje vitamin D, kod insuficijencije bubrega, velikog broja bolesti varenja, smanjenja količine belančevina u organizmu, upale pankreasa itd.

Za kraj, mr Ivana Tadić iz „Beolaba" poručuje pacijentima da je važno i da budu oprezni kada biraju laboratoriju gde će uraditi sve ove analize.

- Laboratorija u kojoj radim raspolaže jednim od najsavremenijih laserskih hematoloških brojača renomiranog svetskog proizvođača „Abbott". Ovaj laserski brojač krvne slike krv analizira laserskom obradom tako što laserski zrak pada na ćeliju pod više različitih uglova, a moćan softver otkriva abnormalnosti i iz jednog uzorka daje mnogo značajnih informacija.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.