Natkrivanje terase

Izvor: Politika, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Natkrivanje terase

Da li postoji mogućnost natkrivanja terase koja je na potkrovlju i polukružnog je oblika (sedam-osam metara kvadratnih). Poseban problem stvara izuzetno jak vetar, koji može da podigne i tepih na terasi kod olujnog nevremena.
Osim toga, dva glavna prozora stana (u stvari prozor-vrata) koji gledaju na tu terasu daju stanu svetlo, pa bi natkrivanje nekom zatamnjenom strehom u toku zimskih i jesenjih dana zamra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čivalo prostorije.

Pošto je terasa na jugozapadu, onda je jasno i da je leti sasvim na suncu, pa se treba zaštititi i od tog zračenja da bi na njoj moglo da se sedi.

Šta činiti u slučaju ovakvih kontradiktornosti, pita nas čitalac D. P. iz Pančeva

Natkrivanje terase o kakvoj govorite svakako je moguće, uz vođenje računa o svim elementima koji utiču na problem.

Od uticaja jakog vetra možete da se obezbedite tako što će se napraviti takva konstrukcija koja može odoleti i najsnažnijem vetru. Mora da se uradi projekat nosećih elemenata koji se definišu statičkim proračunom, što mora da učini diplomirani građevinski inženjer smera za konstrukcije. Improvizacije u ovakvom slučaju i saveti nekompetentnih osoba samo Vas mogu izložiti neprijatnostima.

Natkrivanje terase svakako smanjuje ulaz svetlosti kroz zastakljene površine koje vode na terasu. Kako je terasa orijentisana prema sunčanim stranama to bi efekat zatamnjenja bio manji.

Šta, dakle, treba da uradite da biste imali hladovinu kada upeče sunce, svetlost kada je oblačno i da nemate problema sa olujom i relativno komlikovanom i skupljom konstrukcijom?

Jedina mogućnost je postavljanje tende, i to tako da se može sklopiti, namotavanjem ili na drugi način, kada ne treba da obavlja svoju funkciju, a rasklopiti kada sedite na terasi.

Jelena Anđelković-Popadić
dipl. inž. arh.
deltapro@neobee.net

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.