Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Natavljeno suđenje Deliću

Hag -- Nastavljeno je svedočenje generala Jovana Divjaka na suđenju Rasimu Deliću u Haškom tribunalu.

U nastavku glavnog ispitivanja generala Jovana Divjaka, nekadašnjeg zamjenika optuženog Rasima Delića, optužba je prikazala video snimak sastanka civilnog i vojnog rukovodstva Armije BiH i HVO iz novembra 1994. godine na kojem je razgovarano o problemima sa stranim borcima na području srednje Bosne nastanjenom većinskim hrvatskim stanovništvom.

Na tom snimku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << general Delić govori o "jednoj maloj jedinici iz sastava Trećeg korpusa Armije BiH” koja će "uskoro biti izmještena” sa područja srednje Bosne koje je nastanjeno hrvatskim stanovništvom. Delić, dalje, kaže kako će ta jedinica biti smještena u kasarnu u Šerićima kod Zenice koja se gradi "specijalno za tu namjenu”.

Govoreći o brojnosti stranih ratnika Delić navodi da se radi o "maloj grupi od oko stotinjak ljudi” koja "u vojnom pogledu ne može predstavljati ni tačku na i u odnosu na Armiju BiH”. On lično bi, kako je kazao, "najviše volio da ih nema”, ali mu je jasno da bi njihovo istjerivanje dovelo RBiH u "nezgodnu političku situaciju”.

Svjedok je identifikovao učesnike tog sastanka među kojima su se, pored ostalih, nalazili i tadašnji predsjednik FBiH Ejup Ganić i njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda Krešimir Zubak.

Ukazujući na vezu armijskog vrha sa mudžahedinima, optužba je pokazala i dokument od 12. avgusta 1993. godine kojim tadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Enver Hadžihasanović predlaže Glavnom štabu da se strani ratnici okupe u odredu pod nazivom "El Mudžahid”.

Također je pokazan i dokument kojim Delić ovlašćuje Sakiba Mahmuljina da u njegovo ime "obavi razgovore sa mudžahedinima”. O detaljima tih dokumenata, međutim, nije diskutovano, a svjedok je naveo da ih je prvi put vidio u Hagu. On je ponovio da je o postojanju grupa stranih ratnika prvi put čuo 18. juna 1993. na sastanku u Zenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.