Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jun.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Natalija Havralenko: Ne pripadam masi

Natalija Havralenko mlada je kantautorka iz Banjaluke koja je pažnju na svoje vokalne sposobnosti skrenula izvodeći džez.

Da ne bi sve ostalo na tome, Havralenko je odlučila da se posveti i autorskom radu, a kako joj to ide, publika će imati priliku da se uvjeri večeras.

Naime, ona će večeras u restoranu "Kazamat" premijerno predstaviti svoj novi singl i spot "Sve", koji je, kako je navela, veoma emotivna i duboko lična pjesma. Ona takođe s nestrpljenjem iščekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << trenutak kada će se u javnosti pojaviti posebna video-priča.

Havralenko muzičko obrazovanje stiče na Muzičkom konzervatorijumu u Beču, gdje studira džez pjevanje. Četiri nove pjesme, od kojih će prva biti predstavljena večeras u restoranu "Kazamat" u Banjaluci, snimala je u studiju producenta Samuela Vincenta u Australiji.

U intervjuu za "Nezavisne" Havralenko iskreno govori o singlu "Sve", o ljubavi prema džezu, te želji da napravi solistički koncert u svom rodnom gradu.

NN: Singl "Sve", koji će biti predstavljen večeras, najava je i Vašeg prvog albuma. Iako je u javnost pušten kratak tizer pjesme, možete li za naše čitaoce reći nešto više o samoj numeri?

HAVRALENKO: Pjesma "Sve" je balada koja samo na momente zvuči kao balada. Nisam htjela da puštam veći dio pjesme u tizer, baš zato što želim da se ljudi iznenade kada poslušaju čitavu numeru. Ima mnogo promjena raspoloženja, dinamike i emocije u pjesmi. Odabrala sam nju kao prvi singl jer je najličnija, i svi koji su čuli moje gotove pjesme, odreagovali su na "Sve" najemotivnije.  Jako sam ponosna i na video-spot. Mislim da smo našli lijep spoj slike i zvuka.

NN: Ova pjesma je na srpskom, ali je plan da preostale tri od ukupno četiri, koliko će se naći na albumu, budu na engleskom, da li Vam je u tom pogledu želja istup na međunarodnu scenu?

HAVRALENKO: Kada sam kao mala djevojčica počela da se interesujem za muziku, većinom sam slušala muziku koju su slušale moje sestre. One su obožavale MTV, pa tako sam i ja sa njima. Meni se muzika na engleskom jeziku uvijek podrazumijevala. S obzirom na to da živim u Beču već duže vremena, imam želju da moja muzika dopre i do publike u Austriji. Ali ne pišem pjesme na engleskom jer želim da se probijem na neko tržište, jednostavno ih osjećam.

NN: Poznati ste prvenstveno kao izvođač džeza, da li i nove numere naginju ka ovom žanru?

HAVRALENKO: Mislim da od svih muzičkih pravaca i žanrova koje preferiram najmanje džeza ima u ovim pjesmama. Jedan od razloga je što je većina pjesama nastala dosta ranije. Ne pokušavam sebe da svrstam u samo jedan žanr, ali svakako imam u vidu da snimim i neke pjesme koje su više džez, jer taj mučiki pravac izuzetno volim.

NN: Pjesme ste radili na drugom kontinentu, sa producentom mnogih svjetski poznatih muzičara Samuelom Vincentom. Koliko je bilo teško stupiti u kontakt s njim i ostvariti saradnju?

HAVRALENKO: Samuel je prošle godine bio u Banjaluci, gdje smo se upoznali, igrom slučaja. On je inače već sarađivao sa Tiborom Tišmom, koji nas je i upoznao. Ja sam tada imala u planu da snimim pjesme kod nas, međutim, nakon što je Samuel poslušao moje demo snimke, predložio mi je saradnju, koju sam naravno prihvatila. Samuel je izuzetan čovjek i muzičar, saradnja je bila divna i laka. Potpuno je predan svom poslu i prenosi ogromnu količinu entuzijazma i motivacije na ljude oko sebe.

NN: Želja Vam je da prvenstveno stvarate kvalitetnu muziku. Znamo da se danas, bar na našim prostorima, kada je muzika u pitanju, neke drugi stvari pored kvaliteta stavljaju u prvi plan. Smatrate li da će se biti teško izdvojiti u masi na taj način?

HAVRALENKO: Nema potrebe da se izdvajam iz mase, jer ja tu ne pripadam. Vjerujem da rad, trud i dobrota čovjeka mogu da dovedu do željenog cilja. Moj cilj je da pjevam, da uživam u talentu koji mi je dat i da drugi uživaju sa mnom. Svi znamo kakve vrijednosti krase naše društvo danas, ne samo u muzici, međutim, ne smijemo dopustiti da nas teške okolnosti obaraju, već se moramo izdići iznad toga.

NN: Nastupali ste sa momcima iz benda "Sarajevo Jazz Guerilla", kao i sa banjalučkim sastavom "Combine Quartet". Kakvo vidite džez scenu u BiH?

HAVRALENKO: Mislim da je sjajno što postoji sve veće i veće interesovanje za džez muziku. Ali nije samo interesovanje dovoljno, kod nas postoje pojedinci koji sviraju džez, ne mogu to da nazovem scenom. Ipak, drago mi je da imamo priliku da publici pokažemo i nešto malo drugačije, to je već neki pomak. "Sarajevo Jazz Guerilla" i "Combine Quartet" su dva sjajna benda i uvijek se obradujem kada me pozovu da pjevam s njima.

NN: Možemo li uskoro očekivati neki Vaš nastup u Banjaluci ili generalno BiH?

HAVRALENKO: Ja se nadam da ću ovo ljeto iskoristiti najbolje što mogu. Velika mi je želja da napravim solistički koncert u svom rodnom gradu. Trenutno sam fokusirana na promociju pjesme "Sve", potom planiram snimanje video-spota za moj drugi singl "Sum it up", ali ću se potruditi da što prije zapjevam pred publikom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.