Nastavnici u Srbiji obespravljeni

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastavnici u Srbiji obespravljeni"

Beograd -- Učitelji su temelj obrazovanja svake države i na njih treba da se ugledaju deca, poručio je ministar prosvete Tomislav Jovanović uoči Svetskog dana učitelja.

Sindikati, međutim, tvrde da nastavnici u Srbiji svoj dan dočekuju obespavljeni, siromašni i često pretučeni.

U situaciji kada vlada beznađe, ima nasilja, učitelji treba da stimulišu, ukazuju na pozitivne primere, da budu temelj obrazovanja, kulture, tolerancije, svega onoga što nam sada najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba, rekao je Jovanović, povodom 5. oktobra, Dana učitelja.

U misiji u kojoj obrazovanje ima smisla, država treba da pomogne nastavnicima, rekao je ministar prosvete, dok iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ukazuju na loš status učitelja, ispod prosečne plate, duboku krizu u prosveti.

"Kriza nije nastajala ni u poslednjoj godini ni poslednjoj deceniji i zato ako nešto hitno ne preduzmemo, prosvetnog sistema ne da neće biti nego se na njega ne možemo osloniti", rekla je portparol Unije Jasna Janković.

Ona smatra da se nalazimo u situaciji u kojoj ne znamo "šta ćemo sa učiteljima".

"Stalno se začudimo kad se desi nešto poput nasilja među učenicima u Novom Pazaru, prebijanja nastavnika u Novom Sadu...Ne idemo u susret događajima već nas sve loše pretiče, a mi nemamo odgovor", ističe Janković u izjavi Tanjugu.

Iz sindikata podsećaju i da je Srbija jedna od najnepismenijih zemalja, a da obrazovani ljudi postaju tehnološki višak.

U svetu je 57 miliona dece školskog uzrasta trenutno van škole, pa je između ostalog potrebno angažovati oko 5,24 miliona nastavnika da bi se postigao cilj univerzalnog osnovnog obrazovanja do 2015. godine, podaci su međunarodnih organizacija uoči Svetskog dana učitelja.

Svetu je potrebno 1,58 miliona novoregrutovanih nastavnika i 3,66 miliona da zameni one koji napuštaju profesiju, a više nastavnika mora da znači bolji kvalitet učenja.

Svetski dan učitelja proglasile su Ujedinjene nacije 5. oktobra 1993. godine, a njegov cilj je da naglasi ulogu učitelja u obrazovanju i razvoju dece i istakne principe i preporuke o položaju učitelja i nastavnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Učitelji su temelj obrazovanja

Izvor: RTS, 04.Okt.2013

Uoči Svetskog dana učitelja resorni ministar Tomislav Jovanović rekao da su učitelji temelj obrazovanja i ugled za decu, ali i za roditelje. Obepravljeni smo, poručuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. ..Učitelji su temelj obrazovanja svake države i na njih treba da se ugledaju deca,...

Nastavak na RTS...

Danas je Svetski dan učitelja

Izvor: Press, 05.Okt.2013, 09:35

U situaciji kada vlada beznađe, ima nasilja, učitelji treba da stimulišu, ukazuju na pozitivne primere, da budu temelj obrazovanja, kulture, tolerancije, svega onoga što nam sada najviše treba, rekao je Jovanović Tanjugu, povodom Dana učitelja.. Sindikati prosvete, međutim, tvrde da nastavnici...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.