Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za Suvu Reku

Beograd -- U nastavku suđenja za ratni zločin u Suvoj Reci 1999. drugooptuženi Radojko Repanović negirao krivicu.

On je negirao da je bio jedan od naredbodavaca ubistva 48 Albanaca - muškaraca, žena i dece - iz porodice Beriša. "Najiskrenije mi je žao što se to desilo. Meni je savest potpuno čista. Optužnica je neosnovana", rekao je bivši komandir policije u Suvoj Reci.

Za taj zločin sudi se osmorici srpskih policajaca pred Većem za ratne zločine Okružnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda u Beogradu. Zločin je povezan I sa premeštanjem leševa ubijenih Alabanaca sa Kosova u Srbiju, u ovom slučaju na poligon specijalnih jedinica policije u Batajnici.

Repanović je negirao da je sa svojim pomoćnikom drugooptuženim Nenadom Jovanovićem policiji u Suvoj Reci naredio izvršenje zločina, na osnovu prethodnog naloga prvooptuženog komandanta 37. odreda Posebnih jedinica policije (PJP) "Niški odred" Radoslava Mitrovića.

"Nikada ni od koga nisam dobio naređenje da se vrše ubistva, utovar i odvoženje leševa. Nikada nisam izdao takvu naredbu", istakao je Repanović.

Na dan zločina 26. marta 1999. godine, tokom NATO-bombardovanja, Repanović je rekao da se oko podne sa terena vratio u Suvu Reku gde je iz svog vozila čuo pucnjavu oko policijske stanice, ali da to nije smatrao bitnim događajem o kom treba da se raspita, pošto ga o tome potčinjeni nisu izvestili radio vezom.

Sačekavši prestanak pucnjave, Repanović je krenuo prema stanici, ali je pre toga zatekao pripadnike Teritorijalne odbrane i "uzrujanog i uznemirenog" komandanta Suve Reke Bobana Vuksanovićem, kako stoje kod Zanatskog centra ispred kojeg je bio jedan muški leš.

Repanović je rekao da je upitao šta se desilo, a da je Vuksanović odgovorio kako je Oslobodilačka vojska Kosova pokušala da zauzme Suvu Reku, što je potkrepio oznakom OVK koju je skinuo sa leša.

"Rekao sam: 'Bobane znaš šta radiš", rekao je Repanović, naglasivši da nije znao da se radi o zločinu, i da je smatrao da je događaj u odgovornosti Vuksanovića.

Prema optužnici, pripadnici policije su nešto posle podneva u piceriji Kalabrija u Zanatskom centru bombama i automatskim puškama usmrtili najmanje 40 muškaraca, žena i dece starosti od jedne do sto godina iz porodice Beriša.

Repanović je rekao da je čuo nekoliko eksplozija, ali da je mislio da "to vojska možda nešto radi".

Prethodno je delu Suve reke "Berištansko naselju" na Reštanskom putu, prema optužnici streljano nekoliko starijih članova porodice Beriša, koji su spaljeni u jednoj porodičnoj kući.

Repanović je rekao da je video dim, ali da u ratnom stanju nije nameravao da proverava šta se desava kilometar-dva od njegovog štaba.

Prema njegovim rečima, posle podne je stigla dojava o nekim leševima na Reštanskom putu, pa je pozvao uviđajnu ekipu iz Prizrena koja je stigla posle nekoliko dana i sačinila izveštaj sa kojim nije bio upoznat, jer je ta dokumentacija završila u Prizrenu.

Pošto je sudsko veće Vinke Berahe-Nikićević insistiralo da objasni zašto nije poveo istragu pošto je znao za leševe na dva mesta u gradu, Repanović je rekao: "Moguće da je to moj propust i da sam napravio grešku, ali sigurno nisam (time) napravio krivično delo".

Na početku suđenja juče je prvooptuženi Mitrović negirao je optužnicu, a sutra u nastavku suđenja o krivici treba da se izjasni trećeoptuženi Jovanović.

O krivici se još nisu izjašnjavali optuženi za izvršenje zločina policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković i Ramiz Papić, te pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Iz prve grobnice na vojnom strelištu kod Prizrena, po naređenju haškog begunca generala policije Vlastimira Đordevića, deo leševa je hladnjačama prevezen i zakopan u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije u Batajnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.