Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Škorpionima

Beograd -- Suđenje petorici pripadnika paravojne jedinice Škorpioni nastavljeno je danas u Beogradu.

Pripadnicima pomenute jedinice sudi se za ubistvo šest srebreničkih muslimana 1995, a suđenje je nastavljeno svedočenjem Radoslava Olujića. Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu bivši pripadnik Škorpiona je rekao da je tek na televiziji prošle godine prvi put video video snimak streljanja zarobljenika u mestu Godinjske Bare, 16. ili 17. jula 1995, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rata u Bosni i Hercegovini.

Povodom pojavljivanja tri pripadnika Škorpiona, čija imena još nisu utvrđena, na snimku Olujić je rekao da je neke znao iz viđenja, ali da sada ne može da se seti njihovih imena.

Na početku suđenja, 20. novembra prošle godine, prvooptuženi, komandant Škorpiona Slobodan Medić izjasnio se da nije kriv po optužnici da je naredio streljanje. Krivicu za izvršenje zločina negirali su i pripadnici Škorpiona, trećeoptuženi Aleksandar Medić, četvrtooptuženi Aleksandar Vukov i petooptuženi Branislav Medić.

Učešće u zločinu priznao je drugooptuženi Pero Petrašević, navodeći da je po naređenju prvooptuženog ubio jednog zarobljenika.

Optuženi Milorad Momić je u bekstvu, a Slobodan Davidović je za zločin kod Trnova nedavno osuđen na 15 godina zatvora pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Optužnica je podignuta na osnovu video-snimka streljanja koji su napravili Škorpioni, a koji je prvi put javno prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u junu prošle godine.

Ubijeni su Srebreničani Safet Fejzić, Azmir Alishpahić, Sidik Saltić, Smail Ibrahimović i Saib Salkić, a šesta žrtva još nije identifikovana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.