Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Morini

Beograd -- Na suđenju Sinanu Morini danas su svedočili monasi manastira Sveti Vrači u Zočištu i meštani nekoliko kosovskih sela.

Niko od današnjih svedoka nije prepoznao optuženog Sinana Morinu kao jednog od pripadnika "orahovačke grupe" OVK koji je, po optužnici, učestvovao u proterivanju, i zatvaranju srpskih civila, paljenju i uništavanju imovine i verskih objekata u opštini Orahovac na Kosovu, 1998. godine.

Monasi manastira u Zočištu Vladimir Rančić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Branko Preradović rekli su pred Većem za ratne zločine da je manastir granatiran 21. jula 1998. u ranim jutarnjim satima i da su, osim bratstva, u njemu bili meštani sela Opteruša i Retimlje, uglavnom stari i nemoćni.

Rančić je kazao da je posle granatiranja usledila rafalna paljba i da je kao dobrovoljac otišao da pregovara sa pripadnicima OVK.

"Rekli smo da smo monasi, da ne želimo nikoga da povredimo i da hoćemo da pregovaramo", ispričao je Rančić i dodao da su predali oružje i municiju.

Prema svedočenju monaha, pripadnici OVK su nakon toga bratstvo manastira i meštane sela Opteruša, Retimlje i Zočište odvezli autobusom do sela Semetište, gde su bili dva dana, a po dolasku Međunarodnog crvenog krsta oslobođeni su.

Oni su rekli da nije bilo fizičkog maltretiranja.

Svedok Goran Đorđević bio je na slavi u manastiru Sveti Vrači kada je granatiran i odveden sa bratstvom u selo Semetište.

"Hteli smo da se predamo i pregovaramo, ali su nas oni opkolili. Ja sam im bio sumnjiv, pa su mi stavili povez sa dvoglavim crnim orlom preko očiju, ispitivali i tukli palicama", rekao je on.

Petra Kostić, kojoj su ubijeni sinovi, ispričala je da se posle napada OVK, u noći između 17. i 18. jula, sklonila u manastir u Zočištu, gde su bile žene iz Opteruše i Retimlja.

"Dogovorili smo se da predamo oružje, a oni su nas postrojili uza zid i razdvojili", rekla je ona, navodeći da je tada poslednji put videla sinove Lazara i Todora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.