Izvor: B92, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Martiću

Hag -- Svedok odbrane tvrdio da su u jesen 1991. godine Hrvate u Baniji terorisali "neiživljeni pojedinci".

Bivši član štaba Teritorijalne odbrane Siska, Nikola Dobrijević, tvrdio je da su ti pojedinci bili izvan kontrole vlasti SAO Krajine, a tužilac je predstavio nekoliko dokumenata iz kojih se vidi da jedan od "neiživljenih" kojeg je pomenuo svedok nije delovao samostalno, već naprotiv, pod komandom Milana Martića.

Svedok tvrdi da Milan Martić do početka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1992. godine nije kontrolisao situaciju na području Banije, iako je punih godinu dana pre toga bio ministar unutrašnjih poslova SAO Krajine.

Svedok tvrdi da su tokom 1991. godine u Baniji hrvatske civile ugrožavale "samostalne grupice neiživljenih pojedinaca", zbog kojih je Milan Martić, navodno, intervenisao u jesen te godine, nastojeći da u saradnji sa JNA obuzda takve grupe.

Jednu od tih grupa, prema Dobrijeviću, vodio je izvesni Stevo Borojević.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je, međutim, tvrdio da Borojević nije bio nikakav "neiživljeni pojedinac", već komandant Posebnih jedinica milicije Kostajnice i kao takav je bio odgovoran Milanu Martiću.

Tome u prilog tužilac je predočio dva dokumenta. Jedan je iz septembra 1991, u kojem Borojević izveštava Martića da vrši obuku specijalaca na području Kostajnice i drugi iz januara 1992, u kojem Martić izdaje naređenja Borojeviću kao komandantu specijalaca.

Svedok priznaje da je "možda u početku" Borojević i bio lojalan Martiću, ali da se kasnije odmetnuo i delovao bez ičije komande.

Tužilac je dokazivao Martićevu komandnu ulogu u Kostajnici jer je jedan od najtežih zločina navedenih u optužnici, ubistvo 110 civila iz sela Baćin, Dubica i Cerovljani, počinjen u oktobru 1991. godine na teritoriji te banijske opštine.

Osim vojne, svedok Dobrijević je u prvoj polovini devedesetih gradio i političku karijeru – od poslanika u prvom sazivu Skupštine SAO Krajine je do kraja 1993. godine avanzovao do mesta zamenika ministra unutrašnjih poslova Milana Martića.

Krajem jula 1995. postaje ministar bez portfelja u Vladi RSK. Na tom mestu je, međutim, ostao svega nedelju dana, jer je prvih dana avgusta usledila hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" posle koje se preselio u Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.