Izvor: Piplmetar.rs, 22.Feb.2024, 22:30

Nastavljeno pripremno ročište za Jovanjicu 2: Do sada se izjasnili advokati četvorice okrivljenih, ostalo još pet

FoNetdanas 20:54

foto FoNet Marko_Dragoslavić
Pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“ nastavljeno je danas u Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu, a za skoro tri godine, koliko traje pripremna faza tog postupka, i posle velikog broja odlaganja, ovo je prvi put da su ročišta održana dva dana zaredom u zakazanim terminima, piše Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRN).
Danas su advokati okrivljenih nastavili sa juče započetim izjašnjenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i iznošenjem dokaznih predloga, rekao je za BIRN posle pripremnog ročišta, koje je zatvoreno za javnost, advokat Jugoslav Tintor, branilac okrivljenog policajca Radovana Bojovića.
„U prvom delu današnjeg ročišta ja sam završio svoje izlaganje u vezi sa optužbama protiv Bojovića“, kazao je Tintor, dodajući da je ostalo da primedbe i dokazne predloge iznese još nekoliko advokata.
Naredno pripremno ročište zakazano je za 4. i 5 april, a Tintor kaže da je teško proceniti da li bi ta faza postupka mogla tada biti i okončana, jer sve zavisi od toga koliko dugo advokati budu izlagali.
„Ja sam, recimo, dugo izlagao, danas skoro ceo dan. Kada svi branioci završe sa izlaganjima, pripremno ročište se okončava i zakazuje se glavni pretres i suđenje može da počne“, naveo je Tintor.
Advokat Svetislav Bojić, branilac bivšeg pripadnika Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Saše Vujisića, koji je u bekstvu od 2019. godine, procenjuje da je za okončanje ove faze postupka potreban još jedan do dva termina, nakon čega bi posle skoro tri godine moglo da počne suđenje, ukoliko ne bude novih odlaganja.
On je za BIRN precizirao da su tokom jučerašnjeg i današnjeg ročišta izlaganja izneli advokati okrivljenih pripadnika Bezvednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Tošića i Branislava Radosavljevića, kao i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Bojovića.
Na prethodno održanom ročištu, u septembru prošle godine, to su učinili i branioci prvookrivljenog Predraga Koluvije.
Dodao je da će na sledećm ročištu u aprilu izlaganja izneti advokati okrivljenih policajaca Milana Kendije i Zorana Baštovanovića, kao i bivšeg pripadnika VOA Saše Vujisića, čiji je Bojić branilac.
O optužnici će se izjasniti i branioci Miloša Tofilovića, koji je vozio auto u kom je bio Predrag Koluvija kada ih je 2019. godine policija zaustavila na auto-putu, nakon čega je Koluvija uhapšen, kao i Slaviše Milinkovića, koji nije pripadnik bezbednosnih službi.
Od maja 2021. pripremna ročišta odlagana su zbog najrazličitijih razloga, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata, ali i zbog promena u advokatskim timovima okrivljenih i zahtevima za izuzeće tužilaca i sudije.
Suđenje u predmetu „Jovanjica 2“ treba da dokaže navode iz optužnice da su pojedinci iz državnih struktura učestvovali u uzgajanju kanabisa.
Ta optužnica, osim Koluvije, tereti i šest pripadnika BIA, policije i VOA da su mu pomagali pružajući mu zaštitu, kao i da su odavali poverljive informacije iz istraga.
Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije.
Istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica, gde je zaplenjeno oko 65.000 biljaka kanabisa, čija je težina nakon sušenja iznosila 1,6 tona, i oko 660 kilograma osušenog kanabisa, čija je sudbina kao dokaza u predmetu i dalje neizvesna, jer se o njegovom eventualnom izdvajanju i dalje čeka odluka Apelaciong suda u Beogradu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.