Nastavljeni razgovori sudanske vlade i pobunjenika

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni razgovori sudanske vlade i pobunjenika

Predstavnici sudanske prelazne vlade su se sastali s pobunjeničkim vođama i tako nastavili razgovore u pokušaju da okonča građanske ratove u zemlji.

Razgovori se održavaju u Južnom Sudanu, državi koja je 2011. dobila nezavisnost posle više decenija rata.

Nakon što je u aprilu srušen predsednik Omar al-Bašir, sporazum između vojske i civila koji su predvodili proteste protiv al-Bašira, pozvao je na mirovne pregovore s pobunjenicima.

Sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je privremenim vlastima dat rok od šest meseci, koji ističe u februaru, da sklope mir s naoružanim grupama koje se već godinama bore protiv vlasti u Kartumu.

Nova sudanska vlada je pod velikim pritiskom da okonča sukobe sa pobunjenicima dok istovremeno pokušava da oporavi uništenu ekonomiju, privuče neophodnu stranu pomoć i uvede obećanu demokratiju.

Delegaciju vlade je na razgovorima predvodio zamenik Suverenog saveta, general Mohamed Hamadan Dagalo.

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir je izrazio "rešenost da pregovori budu uspešni i da se zarad mira što pre dođe do sporazuma".

U brojnim sukobima u Sudanu je poginulo više stotina hiljada ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.