Nastavljena rasprava o Zakoniku

Izvor: RTS, 22.Okt.2010, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena rasprava o Zakoniku

Poslanici republičkog parlamenta raspravljaju o amandmanima na izmene Zakonika o krivičnom postupku. Izmene su važne za nastavak borbe protiv nasilja na javnim skupovima i sportskim priredbama, rekla ministarka pravde.

Skupština Srbije nastavila rad raspravom o amandmanima na izmene Zakonika o krivičnom postupku.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je ranije da su izmene Zakonika važne za nastavak dalje i efikasne borbe protiv nasilja na svim javnim skupovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sportskim priredbama i istakla da država neće tolerisati bilo kakav vid nasilja.

"Ovaj problem poprima i međunarodni karakter i veoma šteti ugledu Srbije u inostranstvu, a takođe i ometa naš strateški interes, a to je pridruživanje Evropskoj uniji", rekla je Malovićeva obrazlažući izmene Zakonika.

Vlada je predložila produžetak maksimalnog trajanja pritvora u skraćenom krivičnom postupku sa osam na 30 dana, da se pritvor može odrediti za krivično delo kada je zaprećena kazna veća od pet godina, pod uslovom da je to opravdano, zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela.

U postojećem Zakoniku o krivičnom postupku predviđeno je da se pritvor može odrediti za krivična dela kada je zaprećena kazna veća od 10 godina.

Poslanici vladajuće većine najavili su podršku izmenama toga zakona, dok su u Demokratskoj stranci Srbije i Srpskoj radikalnoj stranci rekli da će glasati protiv izmena.

Srpska napredna stranka smatra da postojeća rešenja ne treba menjati, a da bi policija, tužilaštvo i pravosuđe trebalo da počnu da rade svoj posao.

Poslanici Liberalno-demokratske partije (LDP) glasaće za izmene Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju da maksimalno trajanje pritvora u skraćenom postupku bude produženo sa sadašnjih osam na 30 dana, pošto su prihvaćena oba amandmana te partije.

U saopštenju LDP-a navodi se da je prihvatanjem tih amandmana zakon precizniji, jer je vezana mogućnost izricanja i produženja pritvora za dela za koja je predviđena kazna duža od pet godina zatvora samo ukoliko su to dela sa elementima nasilja.

Nova Srbija je zatražila da predstavnici parlamentarnih stranaka najkasnije do ponedeljka, 25. oktobra, posete lica pritvorena zbog učešća u neredima 10. oktobra tokom Parade ponosa u Beogradu, izjavio je šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić.

Ilić je rekao da je cilj posete da se utvrdi u kakvom su stanju pritovreni i kakav je tretman prema njima. Lider Nove Srbije je rekao da je ministarka pravde prihvatila njihov zahtev i da bi ta poseta trebalo da bude najkasnije do ponedeljka. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.