Izvor: B92, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje Glavašu

Zagreb -- Branimir Glavaš i šestorica optuženih izjavili su da se ne osećaju krivim za ubistvo srpskih civila u Osijeku 1991.

Uz Glavaša, za te zločine se terete Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontića, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, a na početku suđenja pročitana im je optužnica. Prema optužnici, Glavaš je odgovoran za zlostavljanje tri srpska civila i ubistvo dvojice, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, kome se od tada gubi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svaki trag.

Prethodno je odbijen zahtev da se suđenje Branimiru Glavašu odloži dok Ustavni sud ne reši žalbu o premeštanju postupka iz Osijeka u Zagreb.

Predsednica Županijskog suda u Zagrebu Mirjana Rigljan odbacila je danas i zahtev odbrane za izuzeće predsednika sudskog veća Željka Horvatovića. Suđenje Glavašu i još šestorici optuženih za ubistvo srpskih civila u Osijeku, 1991. godine se nastavlja prema predviđenom rasporedu.

Glavašev advokat Veljko Miljević ranije danas je tražio izuzeće Horvatovića navodeći da je on kao sudija vojnog suda 1992. obustavio postupak protiv četiri pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde optuženih za ubistvo.

Za razliku od Glavaša, koji je u pritvoru, pa u bolnici u Osijeku odakle je doveden u Zagreb bio od aprila ove godine, ostali koji su optuženi da su po njegovom naređenju likvidirali Srbe na obali Drave, u pritvoru su od oktobra prošle godine.

Glavaš i ostali optuženi su zbog mučenja petoro i ubijanja dva civila u garaži osiječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, gde je bilo Glavaševo sedište, kao i najmanje deset civila na obali Drave.

Tužilaštvo ima i krunskog svedoka, Krunoslava Fehira, koji je nakon mučenja po Glavaševom naređenju pucao u jednog od zatvorenih Srba za koga je obdukcijom ustanovljeno da je umro od posledica pijenja sumporne kiseline.

Suđenje će se nastaviti u sredu, kada bi odbrana i optužba trebalo da se izjasne o dokaznim predlozima.

Protiv Glavaša se paralelno vode dva sudska procesa, poznata pod imenima "slučaj garaža" i "slučaj selotejp".

U "slučaju selotejp" Glavaš i ostali optuženi terete se da su, po naredbi prvooptuženog Glavaša, u jesen 1991. u Osijeku kao pripadnici "uskočke bojne" uhapsili, maltretirali i likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni i bačeni u reku Dravu sa selotejpom preko usta.

U "slučaju garaža" Glavaš se kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao, a potom likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.