Nastavlja se debata oko novog zakona o medijima u Makedoniji

Izvor: Southeast European Times, 16.Apr.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se debata oko novog zakona o medijima u Makedoniji

Novinari žele da se debata o novim odredbama zakona o medijima produži kako bi imali dovoljno vremena da analiziraju predlog.

16/04/2013

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 16.4.2013.

Predlogom novog zakona o medijima i audio-vizuelnim uslugama u Makedoniji promovišu se profesionalni i etički standardi i sloboda izražavanja, te unapređuje konkurentnost medija, rekao je makedonski ministar za informativno društvo i javnu administraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Ivo Ivanovski.

„Ovim zakonom se uređuje pravo novinara na iznošenje njegovog ili njenog stava, na odbijanje zadatka, štiti se reputacija autora, štiti se izvor informacije“, rekao je Ivanovski predstavljajući nacrt zakona.

Ali, novinari kažu da nisu bili uključeni u proces kojim se definišu nova pravila i izrazili su svoj protest napustivši prošle nedelje sesiju javne debate za predstavljanje novog zakona.

Novinari su rekli da debata oko novog zakona o medijima treba da se produži sa tri na pet meseci, čime se pruža dovoljno vremena za analiziranje predloga. Oni trenutno predlažu niz promena nacrta.

„Ovim zakonom će se odrediti budući kurs makedonskih medija, a ako postoji politička volja, onda postoji i mogućnost da se reše neki akutni problemi sa kojima se suočavaju makedonski novinari“, rekao je predsednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani za SETimes.

„Ali, moramo biti pažljivi oko dosega zakona, posebno kada su u pitanju regulisanje pisanih i internet medija, s obzirom da ne postoji jedinstveno evropsko pravilo na tom polju“, dodao je Selmani.

Sindikat novinara i medijskih radnika tvrdi da predloženi nacrt zakona ima neke nejasne odredbe o pravima novinara.

„Sama definicija novinara u ovom zakonu je neobična -- novinar je osoba sa stalnim ili privremenim ugovorom o radu ili radi kao slobodnjak“, izjavila je za SETimespredsednica sindikata Tamara Čausidis.

Prema njenim rečima, zamka je u činjenici da je u svakom sličnom evropskom zakonu izostavljena jasna deficinija slobodnog novinara.

„Slobodnjak nije nezaposleni novinar, on ili ona je samozaposleni novinar. U ovom zakonu, napisanom bez prethodnog konsultovanja sa sindikatom, status slobodnjaka nije definisan. U praksi, na kraju zavarate novinare da će moći da rade kao slobodnjaci. S obzirom da njihov status nije definisan, u praksi su oni nezaposleni novinari“, kaže Čausidis.

Ministarstvo kaže da je prilikom pripreme nacrta zakona pozvalo novinare i posmatrače da daju svoje mišljenje, predloge i izmene nacrta.

„Svi relevantni medijski predstavnici bili su pozvani na diskusiju: mediji, nevladine organizacije, novinarska udruženja, audio-vizuelni umetnici, regulatorna tela, državne institucije, kako bi se čuo i njihov glas i stvorila jasna slika situacije u medijima i pripremio kvalitetan novi zakon“, kaže Ivanovski.

Novim zakonom o medijima i audiovizuelnim uslugama u Makedoniji zameniće se trenutni zakon o radiodifuziji, čime će se proširiti njegov opseg; pored regulisanja televizije i radija, novim zakonom takođe će biti regulisati pisani i internet mediji.

Predloženim zakonskim odredbama uspostavlja se novo regulatorno telo, medijska agencija koja će zameniti trenutni radiodifuzni savet, i povećavaju tela koja regulišu rad medija.

Većina zemalja u regionu i Evropi ima zakone kojima se reguliše medijski sektor, ali se odredbe razlikuju. U Srbiji je novi zakon o javnom informisanju i medijima takođe u fazi izrade. Makedonske vlasti kažu da su pripremile nove medijske propise u skladu sa hrvatskim primerom.

Da li će striktniji propisi omogućiti veću slobodu medija u regionu? Recite nam šta mislite ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.