Nastaviti sa profesionalizacijom službeničkog sistema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021, 12:24

Nastaviti sa profesionalizacijom službeničkog sistema

Zamenica šefa misije Saveta Evrope u Srbiji Nađa Ćuk izjavila je danas da je, uprkos značajnom napretku, potrebno nastaviti sa radom na profesionalizaciji, visokim etičkim standardima i transparentnosti službeničkog sistema lokalnih samouprava u Srbiji.

Ona je na konferenciji "Sistem upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi" govorila o glavnim dometima trogodišnjeg rada na uvođenju sistema upravljanja ljudskim resursima, konkretno završenoj drugoj fazi programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojoj je učestvovalo 50 lokalnih samouprava.

"Uzimajući u obzir veoma teške uslove u kojima su paketi podrške implementirani usled pandemije korona virusa, rezultati su jako dobri, ali je potrebno učiniti dalje korake", istakla je Ćuk.

Prema njenim rečima, upravljanje ljudskim resursima je kontinuiran proces koji zahteva jačanje kapaciteta zaposlenih, rukovodilaca, ali i inovativna zakonska rešenja.

"Potrebno je raditi na održivosti rezultata koji nisu za kratkoročnu upotrebu i tu deo odgovornosti leži i na lokalnim samoupravama", poručila je Ćuk.

Kako je navela pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Jasmina Benmansur, ostvareni su reformski ciljevi planirani do 2020. godine, ali će se nastaviti istim tempom sa posebnim akcentom na donošenje nove strategije o reformi javne uprave.

"Uspeli smo da uvedemo moderne instrumente za upravljanje ljudskim resursima kao i za stručno usavršavanje u svim našim gradovima i opštinama", izjavila je predstavnica ministarstva.

Benmansur je posebno istakla da će kod unapređenja sistema velika pažnja biti na korišćenje svih raspoloživih mehanizama, posebno na sistem vrednovanja radne uspešnosti i na potrebe zaposlenih za usavršavanjem.

"Reformu javne administracije smatramo jako zahtevnom, pošto efikasna javna administracija dovodi do boljih usluga, većeg poverenja građana u vladu, smanjenu korupciju i bolju primenu propisa i na kraju do uspešnijeg razvoja zemlje", poručio je na konferenciji Martin Klauke iz Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

On je istakao da je velika promena to sto šu sada mnoge usluge i procedure prešle online, sto je veliki napredak u korišćenju novih tehnologija, i dodao da se razmišlja o aktivnostima koje će EU podržati u narednoj fazi projekta.

"Potreba za ovakvom podrškom očigledno postoji. To se pre svega vidi prema zainteresovanosti gradova i opština koje učestvuju u ovim programima", naveo je generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

Kako je rekao, razvijen je niz alatki koje će pomoći rukovodiocima da procene dokle su lokalne samouprave stigle u reformama.

"Postoji zainteresovanost gradova i opština da se sami edukuju u ovoj oblasti, shvatajući koliko je važno da imaju kvalitetne kadrove, da imaju dobro upravljanje ljudima. U reformskim procesima koji su u toku u zemlji ne mogu da učestvuju ljudi koji nisu dovoljno edukovani i nemaju dovoljno savremenog znanja", zakljucio je Staničić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.