Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastaviti politiku uslovaljavanja"

Beograd -- Karla del Ponte pozvala EU da nastavi politiku uslovljavanja prema Srbiji kako bi Ratko Mladić bio isporučen Hagu.

"To znači da EU ne treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom pre nego što Mladić bude uhapšen i isporučen Hagu", kazala je Del Ponte na zajedničkoj konferenciji za novinare s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Prema njenim rečima, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rasim Ljajić rekao je istinu kada je preneo da joj niko u Srbiji nije obećao da će Mladić biti uhapšen do kraja godine.

"Nije bilo potrebno to da mi obećavaju, jer su me uveravali da je to pitanje nedelja, da je njegovo hapšenje praktično pred vratima. Zbog

toga smatram da će on biti uhapšen do kraja godine, po mogućstvu što pre", kazala je.

Evropski komesar za proširenje je preneo da deli "realističan optimizam" da je došao trenutak da svi begunci budu u Hagu.

"Vidimo jasnu političku volju Beograda da sarađuje sa Haškim tribunalom. Tu su i rezultati: hapšenja, dostavljanje dokumenata Hagu, formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost", rekao je Ren.

Prema njegovim rečima, uslov EU je puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, "koja treba da vodi hapšenju i isporučivanju svih optuženika bez odlaganja".

Susret glavne tužiteljke Haškog tribunala i Olija Rena u Briselu organizovao je Evropski politički centar u saradnji sa švajcarskom misijom pri EU.

Del Ponte je danas imala i bilateralne razgovore sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Ljajić o pritiscima Del Ponteove

Rasim Ljajić kaže, povodom sastanka Karle del Ponte s Havijerom Solanom, da je reč o nastavku njenog političkog pritiska.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da Srbija neće davati nikakve rokove ni obećanja Karli del Ponte za hapšenje haških optuženika. On kaže da je vlast sada fokusirana na to da svaki haški optuženik bude pronađen:

"Sigurno je da će ona nastaviti sa političkim pritiskom i taj sastanak sa Havijerom Solanom i najava da će tražiti da se ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jeste deo te strategije. Mi se na to nećemo obazirati, na to ne možemo da utičemo. Na šta možemo da utičemo jeste da sve učinimo da Mladić i drugi optuženici budu izručeni", kaže Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.