Nastavićemo

Izvor: B92, 19.Maj.2020, 21:05

"Nastavićemo"

Generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da će ta organizacija i dalje predvoditi globalnu borbu protiv koronavirusa, prenosi Index.hr.

Ta izjava je došla posle pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da neće finansirati SZO i da će iz te organizacije povuči SAD.

Gebrejesus je branio delovanje SZO za vreme krize izazvane pandemijom koronavirusa, nakon što je SAD iznele prigovor pojedinim delovima rezolucije o odgovoru na pandemiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Želimo odgovornost, više od bilo koga drugoga", kazao je Tedros na virtuelnoj godišnjoj skupštini SZO kojoj su prisustvovali predstavnici 194 članice te organizacije.

"Nastavićemo s pružanjem strateškog vođstva za koordinaciju globalnog odgovora", kazao je on.

Vašington je podržao rezoluciju kojom se poziva na reviziju globalnog odgovora na pandemiju pod vodstvom SZO, što je i bio zahtev SAD-a.

Navedena je rezolucija usvojena konsenzusom, ali je SAD uložio prigovor zbog termina koji opisuju reproduktivna zdravstvena prava u rezoluciji te zbog dozvole siromašnim zemljama da ne poštuju pravila o patentima.

Tekst je usvojen konsenzusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, neozavisne i potpune procene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Tom procenom, čiji su obrisi i dalje nejasni, trebalo bi da se pozorno prouče mere koje je SZO preduzela zbog pandemije ckovida-19 i njihovu hronologiju.

Službenici SZO koji su vodili sastanak aplaudirali su i slavili nakon što je usvojena rezolucija.

Nekoliko sati pre toga američki je predsednik Donald Tramp zapretio da će povući SAD iz SZO.

Misija SAD-a u Ženevi poručila je u izjavi da paragrafi o pravu siromašnih zemalja da ukinu pravila o patentima kako bi dobile lekove tokom zdravstvene krize "šalju pogrešnu poruku inovatorima" koji pokušavaju da proizvedu nove lekove i sredstva.

Deo o reproduktivnom zdravlju može biti interpretiran kao zahtjev zemljama da omoguće pobačaj, dodaje se u izjavi.

"SAD veruje u pravnu zaštitu nerođenih", poručili su predstavnici SAD-a.

SAD i Kina takođe su raspravljali u završnim trenucima skupštine o (ne)prisustvu Tajvana na skupštini.

Tajvan je lobirao da mu se dozvoli prisutnost na godišnjoj skupštini, iako nije član SZO i UN, pri čemu je dobio podršku SAD, Japana i drugih.

Tajvan tvrdi da nije pozvan zbog opozicije Kine, a u martu je optužio SZO da je ignorisao njihova upozorenja o prenosu koronavirusa s čoveka na čoveka kada je izbila epidemija.

SZO i generalni direktor Gebrejesus pod stalnim su pritiskom Sjedinjenih Država koje im prebacuju pristranost u korist Kine.

Optuživši SZO da je "marioneta u rukama Kine", Vašington je ocenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbiljnosti koronavirusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Američki predsednik Donald Tramp je već sredinom januara obustavio američko finansiranje SZO i u ponedeljak je zapretio da će ga zalediti na neodređeno vreme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana.

U ponedjeljak, prvog dana godišnje skupštine, američki ministar zdravstva Aleks Azar je izjavio da je "neuspešan odgovor SZO-a na pandemiju kovida-19 odneo mnoge živote".

Dok je Tramp bio oštar prema SZO-u, kineski je predsednik Si Đinping obećao da će SZO uplatiti dve milijarde dolara u dvogodišnjem periodu.

Evropska komisija takođe je u utorak podržala SZO.

"U vremenima poput ovih najveće je hrabro delo igrati kao tim", kazala je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen.

"Sada je trenutak za dokazivanje solidarnosti, a ne pretnje i potkopavanja multilateralne saradnje", izjavila je portparolka EK Virdžinija Batu na pitanje na konferenciji za novinare o poslednjim Trampovim izjavama o SZO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.