Izvor: B92, 29.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za Zvornik

Beograd -- Suđenje optuženima za zločine u Zvorniku nastvljeno je pred sudom za ratne zločine.

Ovaj slučaj je specifičan jer je u fazi istrage prebačen iz Haga u Beograd. Time su neki od svedoka dobili stepen zaštite kakav predviđa Haški tribunal.

Pravi identitet nekih od svedoka koji će se pojaviti na suđenju optuženima za zločin u Zvorniku biće potpuno zaštićen i zamenjen jednim slovom abecede kao pred haškim tribunalom. Ovakva zaštite svedoka prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put se primenjuje u suđenjeima za ratne zločine. Advokat odbrane Milomir Šalić veruje da neće biti problema u zaštiti identiteta svedoka: "Mi se sada nalazimo u situaciji da moramo primenjivati pravila Haškog tribunala na proces koji je prvi predmet još u istrazi prebačen našem pravosuđu. Znači mere zaštite koje su bile već određene mi nažalost moramo poštovati. Jer svako otkrivanje identiteta tih svedoka bi došlo pod krivičnu odgovornost i našeg domaćeg i haškog pravosuđa".

Mehmet Pargan podseća da su novinari pred Haškim tribunalom odgovarali za odavanje identiteta svedoka. On poznaje neke od svedoka koji imaju mere zaštite identiteta i smtra da je to neophodno: "Još uvek je u BiH prvenstveno situacija prilično ozbiljna i zategnuta teško je očekivati da bi se svako onaj ko bude svedočio potpuno o onome što zna mogao slobodno vratiti u BIH i tamo slobodno kretati", kaže Mehmeat Pargan, novinar Slobodne Bosne.

Grujić tvrdi da nije znao

Prvooptuženi za ratne zločine u Zvorniku Branko Grujić izjavio da nije znao za zlostavljanja i ubistva 19 Muslimana u Domu kulture u selu Čelopek u maju i junu 1992. godine.

U nastavku suđenju, koje je juče počelo, šestorici pripadnika Teritorijalne odbrane Zvornika i njene jedinice "Žute ose", Grujić (61) je rekao da nije znao da je prilikom iseljavanja meštana sela Divica 27. maja 1992. godine, izdvojeno iz autobusa 174 muslimana i odvedeno u Čelopek. Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Grujić je rekao da je kao predsednik opštinske "privremene vlade" tek dan-dva kasnije saznao za izdvajanje muškaraca, i da se njegova saznanja o tome završavaju informacijom zvorničke policije da će muslimane posle saslušanja pustiti da odu u Srbiju.

Grujić je naveo da je kasnije saznao iz novina o ubistvima, fizičkom i seksualnom iživljavanju nad Muslimanima u Čelopeku, koje su prema optužnici izvršili tokom maja i juna 1992. godine optuženi pripadnici "Žutih osa", Dragan Slavković (43), Ivan Korać (33), Siniša Filipović (31) i Dragutin Dragičević (35).

Povodom optužnice da je odgovoran sa komandantom TO Brankom Popovićem (57) što nije sprečio "Žute ose" u ubistvima i zlostavljanju civila u Čelopeku, ali i trojice Muslimana na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana", Grujić je rekao da nije bio nadležan da kontroliše TO, policiju i sudstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.