Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za Zvornik

Beograd -- Pred Većem Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine nastavljeno je suđenje optuženima za ratne zločine u Zvorniku.

Zaštićeni svedok na suđenju šestorici optuženih za ratne zlocine u opštini Zvornik 1992. godine rekao je danas da su zarobljenici na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" mučeni 24 sata dnevno.

Svedok pod pseudonimom "Četiri" je naveo da je 4. maja 1992. odveden na informativni razgovor u SUP Zvornik, a potom u fabriku "Standard" gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prvi put video optužene Dragana Slavkovića i Ivana Koraća koje je tada znao po nadimcima "Toro" i "Zoks".

Svedok je potvrdio navode optužnice po kojoj su Slavković i Korać bili u "Ekonomiji" i "Ciglani" gde su maja i juna 1992. godine mučeni, zlostavljani i ubijani Muslimani.

On je danas prepoznao Slavkovića i Koraća, navodeći da su oni sa izvesnim "Puftom" i "Vojvodom" u "Standardu" tukli zarobljenike cevima za vodu, kablovima za struju, a da je Toro udarao buzdovanom.

"Posle četiri dana odveli su nas na Ekonomiju", rekao je svedok navodeći da je tamo doživeo najgore tokom devetomesečnog zarobljeništva.

"Prostorija je ličila na klanicu, goli zidovi, beton, metalna vrata, čini mi se da nije bilo prozora, bilo je mračno. Tu je bilo 20-ak ljudi, bili su pretučeni. Nismo izlazili napolje osim kada su nas izvodili da nas tuku", rekao je svedok.

"Vojvoda", "Pufta", Slavković i Korać su naredili da se skinemo do pojasa i podignemo ruke. Počeli su da nas biju. Jednog starijeg čoveka koji je imao tetovažu su izveli i pritvorili vrata. Udarali su ga 15-20 minuta. Nedugo posle tih batina on je preminuo, rekao je zaštićeni svedok.

Naveo je da je na Ekonomiju doveden i "Bubica", bio je pretučen i pominjao je majora "Marka Pavlovića" (nadimak drugooptuženog Branka Popovića).

"Nas 15 su sa Ekonomije posle sedam dana prebacili na 'Ciglanu', a Bubica je ostao. Nešto kasnije sam čuo da je nabijen na kolac", naveo je svedok.

U "Ciglani" je "Pufta" jednom od zarobljenika naredio da skine tetovažu sa ruke ili će je, kako je rekao, odseći. Pošto nije mogao da je skine, "Pufta" je nožem 'iskružio' tetovažu", posvedočio je svedok.

On je naveo da je Pufta izveo Ćirka, ali nije mogao da precizira da li reč o Ismetu ili Huseinu.

"Ćirka više nisam video, a Pufta je, kada se vratio, brisao nož o pantalone. Pretpostavljam da ga je zaklao", naveo je svedok.

Svedok je rekao i da je optuženi Korać dolazio u Ciglanu i pucao između zarobljenika, što je optuženi negirao, rekavši da je pucao iznad glava i tvrdeći da nikada nije ušao na "Ekonomiju".

Optuženi Slavković je rekao da je celo svedočenje laž. Optuženi pripadnici Žutih osa Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović, negirali su izvršenje zločina, a šestooptuženi Dragutin Dragičević se brani ćutanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.