Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za "Ovčaru"

Beograd -- Na suđenju za zločin na Ovčari, koje se vodi pred Većem za ratne zločine Okružnog suda, svedočio je Jan Marček.

Pukovnik Vojske SCG, Jan Marček, optužio je bivšu JNA da je odgovorna za ratni zločin nad najmanje 196 ratnih zarobljenika. Marček je rekao da je naređeno povlačenje vojne policije iz hangara na Ovčari, a da je obezbeđenje zarobljenika prepušteno teritorijalcima Vukovara.

"Nije ovo katarza, ali veliko je olakšanje", ovo su reči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima je svedok Jan Marček završio svoj iskaz pred Većem za ratne zločine. Ovaj doktor andragogije i psihologije, boravio je na Ovčari od 18. do 22. novembra 1991. kao komandant lakog artiljerijskog diviziona PVO Osamdesete motorizovane brigade JNA.

Prema Marčekovim rečima, komandant osamdesete motorizovane brigade potpukovnik Milorad Vojinović potvdio mu je naređenje o povlačenju vojne policije iz hangara. Marček je takođe rekao da su se posmatrači EZ povukli sa Ovčari dan ranije pošto su se uverili da se prema zarobljenicima koji se dovode u hangar postupa korektno.

On je posvedočio da su po izlasku iz autobusa zarobljenike u špaliru šamarali i tukli palicama pripadnici TO i dobrovoljci. Prethodno su im oduzeli lična dokumenta. Tokom noći između 20. i 21. novembra čuo je pucnjavu iz pravca Grabova, mesta gde su likvidirani zarobljenici.

Marček je od suda zatražio zaštitu policije, ali mu to nije omogućeno. "Radi se o delikatnom procesu, ispituju me već tri godine, UBPOK, Vojni sud, haški istražitelji, to treba izdržati", rekao je dodavši da ima dijagnozu posttraumatski stresni sindrom.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Bruno Vekarić, smatra da su ovakvi iskazi dragoceni i da je zaštita svedoka posebno važna u procesima za ratne zločine: "U tom smislu i može da se stavi akcenat na to koliko je potreban Zakon o zaštiti svedoka. Drago nam je da je jedan ovako opširan iskaz dat, koji svakako doprinosi istini o onome šta se desilo na Ovčari."

Marček je među optuženima, na fotografiji koja mu je pokazana u sudnici i tokom istrage, prepoznao drugooptuženog zamenika komandanta TO Vukovar, Stanka Vujanovića.

Ljiljana Alvir, čiji je verenik ubijen na Ovčari, kaže da je ovo jedno od najznačajniijih svedočenja u dosadašnjem delu dokaznog postupka: "Mislim da je bitno da je on svojim svedočenjem stavio odgovornost na JNA, da vojna policija nije povučena ne bi se dogodilo to što se dogodilo, a stavljanjem odgovornosti na optužene ljude, ostalo je da su oni počinili zločin. Na ovoj klupi nisu svi koji bi trebalo da budu."

Zbog toga što je Slovak po nacionalnosti, a i zbog toga što se njegovo prezime dovodilo u vezu sa prezimenom Tomislava Merčepa, odgovornog likvidaciju vukovarskih Srba u leto 91, Marček je bio izložen opasnosti od likvidacije. Takođe je rekao da je bio suočen sa nepoverenjem rezervista iz Kragujevca kojima je komandovao. Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.