Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za "Ovčaru"

Beograd -- U ponedeljak u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu nastavljeno je suđenje za zločin na "Ovčari".

Svedočili su pripadnici 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske, Emil Čakalić i Dragutin Berghofer. Ovo je prvi put da se pred sudom za ratne zločine pojavljuju svedoci iz druge države, ovaj put iz Hrvatske. Emila Čakalića, nekada sanitarnog inspektora u Vukovaru i Dragutina Beghofera, tapetara iz Vukovara, sigurne smrti na Ovčari spasile su komšije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su na Ovčari bili kao dobrovoljci.

Ivan Pšenica, potpredsednik Saveza udruženja Hrvatske, kaže da je saradnjom tužilaštava Srbije i Hrvatske i ministarstava pravde učinjen veliki pomak: "Niko nije mogao zamisliti, ni 1995-96. da će se za ratni zločin suditi u Beogradu. To je jedan veliki pomak u odnosu na ono što je bilo. Oni su danas ovdje, rekao bih, slobodno, neki su izrazili i želju da ne budu pod zaštitom, ali oni moraju biti pod zaštitom da se ne bi desili neki ekscesi."

Nekoliko sati na poljoprivrednom dobru Ovčara, i pre troga u vukovarskoj bolnici, bilo je dovoljno da Čakalić i Berghofer potvrde navode iz optužnice - da su zarobljenici na Ovčaru iz bolnice dovedeni autobusima, da su pre ulaska u hangar pretresani, odnosno opljačkani, i da su ih optuženi u špaliru tukli motkama.

"Batine, batine i samo batine", navodio je Berghofer u sudnici, a prilikom suočenja sa optuženim Milanom Bulićem Bulidžom, Emil Čakalić je rekao: "Ne znam kako si bio obučen, ali znam da si ti taj koji me je dva puta udario metalnom štanglom po vratu." Optuženi Bulić priznao je da je bio na Ovčari, ali je negirao da ga je tukao zarobljenike u hangaru.

Advokat porodica oštećenih, Dragoljub Todorović, iskaze ova dva svedoka koji su svedočili i u Hagu u procesu protiv Slobodana Miloševića, ocenjuje značajnim sa stanovišta optužbe: "Najvažnije je to što je svaki vojnik, svaki teritorijalac, svaki dobrovoljac koji se našao tu imao pravo života i smrti nad tim ljudima."

Čakalić je naveo je da se jedan od svedoka saradnika hvalio kako je ubio na Ovčari "preko 20 ustaša" i optužio Milana Bulića da je metalnom šipkom ubio Damjana Samardžića i još jedno lice za koje zna da su ga zvali Kemo.

I jedan i drugi svedok naveli su da je Veselin Šljivančanin bio u Vukovarskoj bolnici i razdvajao lakše ranjenike, civile i sve one koji nisu zaposleni u bolnici od medicinskog osoblja.Suđenje se nastavlja sutra, nastavkom svedočenja Berghofera i iskazom trećeg svedoka iz Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.