Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za "Ovčaru"

Beograd -- U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari, svoju odbranu su izneli optuženi Milorad Đanković i Nada Kalaba.

I Đanković i Kalaba, u optužnici navedeni kao pripadnici TO Vukovara, odlučili su da progovore pred sudskim većem, nakon iskaza prvog svedoka saradnika tokom prethodnog dela postupka.

Milorad Đanković rekao je da je na Ovčaru došao kombijem, sa još desetak dobrovoljaca i rezervista kako bi obezbeđivao zarobljenike. On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je detaljno opisao kako su zarobljenici po izlasku iz autobusa kojima su dovoženi iz vukovarske bolnice ostavljali lična dokumenta i dragocenosti ispred hangara. Ovaj pripadnik TO Vukovara, koji je za sebe rekao da je bio komandir odeljenja kod kapetana Miroslava Radića, optuženog u Hagu, negirao je navode optužnice da je bio u streljačkom vodu koji je ubio 200 hrvatskih ratnih zarobljenika. Đanković je, međutim, naveo kako su autobusi i hangar bili pod strogim nadzorom vojne policije, kao i da je vukovarske Srbe naoružala JNA.

Punomoćnik oštećenih, Dragoljub Todorović, kaže da je Đanković dobar svedok sa stanovišta oštećenih: "Danas je počelo da isplivava to da je cela procedura, ceo taj masakr na Ovčari da se odvijao pod kontrolom JNA. On je dosta optužio okrivljenog Vujovića i on je dobar svedok sa stanovišta oštećenih."

Đanković je takođe optužio i komandanta vukovarske TO, prvooptuženog Miroljuba Vujovića, da je rekao kako će trećina zarobljenika biti puštena, trećina razmenjena, a trećina streljana. Vujović je sve radio uz saglasnost JNA, naveo je Đanković.

Nada Kalaba, koju optužnica tereti da je ubila jednog zarobljenika ispred hangara tako što ga je izvela i pucala mu pištoljem u glavu, optužila je prvog svedoka saradnika da je on zapravo izvršio to ubistvo. Prema svedočenju Kalabe, radilo se o njenom direktoru u robnoj kući u Vukovaru, gde je radila pre sukoba.

Majka jednog od 200 ubijenih ratnih zarobljenika, Barica Spriga iz Zagreba, kaže da je njen sin, inače pripadnik hrvatske vojske, izveden iz vukovarske bolnice i potom mučki ubijen na Ovčari. Ona smatra da najodgovornijima za ovaj zločin treba da se sudi u Hagu: "Čekala sam da će ipak neko od ovih reći ko je njima zapovjedio da se ti ljudi odvedu na Ovčaru. Mislim da su Šljavančanin, Radić i Mrkšić najviše krivi. Ne mogu zaboraviti reči Šljivančanina kad je rekao da oni idu na liječenje u Novi Sad. Ja bih željela njega vidjeti ovde."

Suđenje je danas nastavljeno suočenjem Đankovića i Kalabe sa prvim svedokom saradnikom, pa je ono ponovo zatvoreno za javnost. Sutra bi, kako je najavljeno, svoj iskaz trebalo da da drugi svedok saradnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.