Nastavak suđenja vladiki Jovanu

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja vladiki Jovanu

Ponovo počelo suđenje poglavaru Ohridske arhiepiskopije SPC, vladiki Jovanu Vraniškovskom i još 19 optuženih koji se terete za proneveru novca.

U sudu u Skoplju ponovo je počelo suđenje poglavaru Pravoslavne ohridske arhiepiskopije  Srpske pravoslavne crkve, vladiki Jovanu Vraniškovskom i još 19 optuženih za proneveru novca.

Vraniškovski po prvoj presudi izdržava kaznu od dve i po godine zatvora zbog prisvajanja 250.000 evra crkvenog novca, kojim je nameravao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da za Ohridsku arhiepiskopiju kupi nekretnine i zemlju.

Bivši vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, a sada SPC, Jovan rekao je pred sudom da ga optužnica vređa, naglasivši da je radio za dobrobit svog naroda i crkve. Taj čin, kako je rekao, nije izdajnički, već patriotski.

Vladika je ispred suda izjavio da nije kriminalac i podsetio na Božje zapovesti na koje se zakleo kada se zamonašio, a jedna od njih je da ne sme da ima nikakavo vlasništvo na svoje ime.

Zajedno sa 19 pristalica SPC, Vraniškovski je optužen da je 5. decembra prošle godine formirao nevladinu organizaciju Anastasija, na čiji su račun dan kasnije njegovi sledbenici počeli da prebacuju po 5.000 evra.

Sa tako prebačenih 250.000 evra oni su nameravali da za potrebe arhiepiskopije kupe nekretnine kod Skoplja i Štipa.

Tužilaštvo smatra da je taj novac Vraniškovski utajio iz kase MPC, za što izdržava kaznu zatvora.

Vraniškovski je uputio žalbu sudu da mu osam meseci nije dozvoljena poseta, a da su mu oduzete i grčke novine. Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.