Nastavak suđenja pripadnicima JSO

Izvor: RTS, 28.Jan.2013, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja pripadnicima JSO

Suđenje bivšim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" 2001. godine nastavljeno pred Specijalnim sudom u Beogradu. Milorad Ulemek Legija nije organizovao protest jedinice, rekao bivši pripadnik JSO Zvezdan Jovanović.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" 2001. godine.

Pripadnik rasformirane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jednice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović rekao je na suđenju u Specijalnom sudu da njegov bivši komadant Milorad Ulemek Legija nije organizovao protest jedinice u novembru 2001. godine i da je "cela priča o pobuni izmontirana da bi se oprale biografije pojedinih političara".

Jovanović je istakao da ne želi da detaljno izlaže odbranu, ali da će odgovarati na pitanja optuženih, pa je sud pročitao njegov iskaz pred istražnim sudijom iz oktobra 2011. godine, kada je rekao da Milorad Ulemek Legija i pokojni vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević nisu organizovali protest jedinice.

On je tada rekao da su protest organizovali on i tadašnji komadant jedinice takođe optuženi Duško Maričić.

Odgovarajući na pitanja Ulemeka, Jovanović je poručio i da su "obične gluposti" tvrdnje iz optužnice da je JSO nameravala da zauzme zgradu aerodroma, Vlade Srbije i Radio televizije Srbije.

"Da je jedinica htela da izvrši oružanu pobunu, ona to ne bi najavljivala", dodao je Jovanović i naveo da je jedinica bila zloupotrebljena hapšenjem braće Banović.

Pre Jovanovića na današnjem suđenju odbranu je nastavio da iznosi Vladimir Pocić, negirajuć da je JSO organizovao pobunu već da je u pitanju bio "običan štrajk" jer je jedinica bila obmanuta hapšenjem Haških optuženika braće Banović.

Pocić je, pored ostalog, naveo da su pripadnici te jedinice izašli na ulicu da bi se videlo da "nisu nikakvi marsovci već obični ljudi".

Suđenje se nastavlja sutra kada bi odbranu trebalo da iznese optuženi Duško Maričić.

Specijalni sud je ukinuo pritvor petorici optuženih i oni će se u nastavku suđenja braniti sa slobode.

Pritvor je ukinut Dragoslavu Krsmanoviću, Dragiši Radiću, Vladimiru Pociću, Mići Petrakoviću i Veselinu Lečiću.

Komandant JSO i pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je ubistvo premijera.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi, demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistali.

Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, a za načelnika je postavljen Andreja Savić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Beograd: Nastavak suđenja pripadnicima JSO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jan.2013

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" 2001. godine. Specijalni sud je ukinuo pritvor petorici optuženih i oni će se u nastavku suđenja braniti sa slobode. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.