Izvor: B92, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja jatacima

Beograd -- Vladimir Davidović kaže je da je naredba za snabdevanje hranom jedinica koje su obezbeđivale Mladića dolazila iz Generalštaba VJ.

Penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Vladimir Davidović izjavio je, svedočeći na suđenju optuženima za pomaganje Ratku Mladiću, da su svi načelnici Generalštaba od 1998. do 2002. godine znali gde se nalazio odbegli general.

I ovaj nekadašnji komandant kasarne Topčider ponovio je da su pripadnici Mladićevog obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bili smešteni u tom vojnom objektu.

Prema rečima pukovnika Davidovića, za lokacije na kojima se nalazio Mladić znao je general Momčilo Perišić koji se sa njim družio i igrao fudbal. Perišić i njegov naslednik na mestu načelnika Generalštaba, general Dragoljub Ojdanić, posećivali su Mladića u vojnom objektu u Stragarima kod Valjeva gde je ovaj u više navrata boravio.

Govoreći o generalu Nebojši Pavkoviću, svedok Davidović rekao je da on nije imao lične kontakte sa Mladićem, ali da nije narušavao postojeći režim koji je na njega primenjivan u vojsci.

Pukovnik Davidović potvrdio je da su pripadnici Mladićevog obezbeđenja bili smešteni u kasarni Topčider, a hranu dobijali preko pozadinske, logističke jedinice Beogradskog korpusa tzv. Komande stana, na čijem se čelu svedok nalazio do oktobra 2002. godine.

Naređenje da se obezbeđenju izdaje hrana datira još iz 1993. verovatno od generala Perišića, rekao je Davidović. Ni pukovnik Davidović, kao ni drugi svedoci iz vojske, nije negirao da je znao da se u topčiderskoj kasarni nalaze ljudi iz Mladićevog okruženja. Davidović je rekao da je ta činjenica bila poznata većem broju starešina vojske Jugoslavije.

Tokom njihovog svedočenja najčešće je pominjan optuženi Blagoje Govedarica, tada stariji vodnik u vojsci, za koga se u optužnici navodi da je pomenutu hranu nosio Mladićevom obezbeđenju.

Drugi optuženi Ratko Vučetić i sam vojno lice, pokušao je da sudu objasni da je Govedarica u celoj priči bio samo nosač, tehničko lice. Vučetić je tom prilikom izjavio da je obezbeđenje Mladića „čuvalo po naređenju", u njegovom stanu u kome se „uz civilni" nalazio i telefon za komunikaciju sa vojskom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.