Nastavak suđenja hrvatskim generalima

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja hrvatskim generalima

Svedok Branko Balunović rekao na suđenju trojici hrvatskih generala u Hagu da u selu Grubori, gde su ubijeni srpski civili, nije bilo nikakvih sukoba, iako je u ranijem izveštaju napisao da su civili ubijeni u okršaju sa hrvatskim snagama.

U selu Grubori kod Gračaca, gde su 1995. godine ubijeni srpski civili, nije bilo nikakvih sukoba, izjavio svedok Branko Balunović u nastavku suđenja trojici hrvatskih generala u Tribunalu u Hagu.

Balunović, u to vreme oficir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << specijalne antiterorističke jedinice MUP Hrvatske, potvrdio je i da je, pošto su nađena tela civila, napisao izveštaj u kojem je, po uputstvu pretpostavljenih, naveo da su žrtve stradale u sukobu.

Za progon srpskih civila iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja, u avgustu i septembru 1995. godine, optuženi su zapovednik te ofanzive general Ante Gotovina, vojni upravnik Knina Ivan Čermak i komandant specijalne policije Mladen Markač.

Po optužnici, hrvatske snage su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubile šestoro Srba, starica i staraca, koji su u selu ostali posle Oluje.

Balunović je posvedočio je da je tog dana učestvovao u pretresu terena u Gruborima i okolini, uoči prolaska "Vlaka slobode" u kojem je bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Naznačio je da nije bilo nikakvih incidenata, ali da je čuo pojedinačne pucnje, što je, kako je rekao, bilo uobičajeno u to vreme. Kazao je i da je grupa koju je vodio u selu naišla samo na dva starija civila.

Dva dana kasnije, 27. avgusta 1995, Balunoviću i drugim oficirima specijalne policije naređeno je da se vrate u Grubore zbog "problema", a u selu je, kako je precizirao, video tela četiri starije osobe, neka u kućama, a neka napolju, pobijene životinje i zapaljene kuće.

U Gruborima su tada, po rečima svedoka, bili i general Čermak i Željko Sačić, zamenik generala Markača.

Zvaničan stav tadašnjih hrvatskih vlasti o ubistvu šestoro staraca u Gruborima - koji je u to vreme javno preneo general Čermak - bio je da su civili stradali u unakrsnoj vatri tokom sukoba policije i pobunjenih Srba.

Balunovićev pretpostavljeni Josip Čelić je na suđenju trojici generala u septembru 2008. takođe svedočio da u Gruborima nije bilo sukoba.

Čelić, koji je komandovao pretresom terena u selu, svedočio je da mu je, pošto su tela nađena, Markačev zamenik Sačić "izdiktirao" izveštaj: da su civili stradali tokom okršaja.

Svedok Balunović danas je potvrdio da je svoj izveštaj sastavio po uputstvima koja mu je preneo Čelić.

Do kraja dokaznog postupka na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču, pred Tribunalom će se pojaviti još nekoliko svedoka koje je, kao i Balunovića, pozvalo Pretresno veće. Suđenje će nakon toga biti okončano završnim rečima.

Rok za podnošenje završnih pisanih podnesaka koje je veće sudije Alfonsa Orija dalo tužiocima i braniocima je 30. maj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slučaj Gotovina: Srbi pobijeni van sukoba

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2010

Svedok Branko Balunović izjavio je u ponedeljak da krajem avgusta 1995. godine u selu Grubori kod Gračaca, gde su ubijeni srpski civili, nije bilo nikakvih sukoba...Balunović, u to vreme oficir specijalne antiterorističke jedinice MUP Hrvatske, potvrdio je i da je, pošto su nađena tela civila,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.