Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak slučaja Sjeverin

Beograd -- Ponovljeno suđenje pripadnicima paravojne formacije "Osvetnici" za ratni zločin ubistva 17 Muslimana iz Sjeverina nastavlja se 12. jula

Tada bi trebalo da svedoči Momčilo Grubač, nekadašnji savetnik predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića, koji je 1992. bio imenovan za predsednika Komisije savezne vlade koja je trebalo da ispita okolnosti pod kojim su 22. oktobra te godine, u mestu Mioče na području Republike Srpske, oteti Muslimani iz autobusa na liniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pljevlja-Priboj.

Kako je najavljeno, 13. i 14. jula tužilaštvo, advokati porodica oštećenih i odbrana daće završne reči pred većem Okružnog suda u Beogradu kojim predsedava Vinka Beraha-Nikićević.

Za zločin nad sjeverinskim Muslimanima, 29. septembra 2003. osuđeni su pripadnici "Osvetnika" Dragutin Dragićević na 20 godina zatvora, Đorđe Šević na 15, te u odsustvu Milan Lukić i Oliver Krsmanović na po 20 godina. Vrhovni sud Srbije poništio je presudu na žalbu odbrane, između ostalog, zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u procesu i naložio novo suđenje koje je počelo 17. januara ove godine, gde se Lukiću i Krsmanoviću i dalje sudi u odsustvu.

Prema optužnici Lukić, Krsmanović, Dragićević i Šević su posle otmice 22. oktobra 1992. godine žrtve prevezli do motela "Vilina vlas" u Višegradu, gde su ih fizički zlostavljali. Potom su na obalama Drine komandant "Osvetnika" Lukić, Krsmanović i Dragićević iz pušaka usmrtili otete i zaklali one koji su preživeli hice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.