Nastavak sednice Skupštine Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak sednice Skupštine Srbije

BEOGRAD - U parlamentu Srbije danas je završeno razmatranje amandmana na Predlog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, posle čega su poslanici "prešli" na raspravu u pojedinostima o zakonskom predlogu o volontiranju.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaić je rekao da je, od 76 amandmana podnetih na predloženi zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, prihvaćeno četrnaest amandmana poslanika i deset amandmana skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Oštro protiv zlostavljača

Opozicija je tokom rasprave ukazala da je pojedinim odredbama tog zakonskog predloga ograničena mogućnost preduzimanja kaznenih mera protiv zlostavljača, dok su poslanici SRS ocenili su da bi trebalo sankcionisati i politički mobing u preduzećima i zaposlene obavezati da prijave zlostavljanje.

Oni su kazali da predloženim aktom nije definisano kako će sud zabraniti ponovno zlostavljanje, napomenuvši da bi radnici koji zloupotrebe pravo na zaštitu od zlostavljanja trebalo da snose određenu odgovornost.

Radikali su zatražili i da se poveća kazna za poslodavca koji zaposlenog ne upozna sa zabranom zlostavljanja, sa 10 na 25 hiljada dinara.

Skratiti rok

Poslanici Nove Srbije su zahtevali da se pored premeštanja u drugu radnu okolinu i udaljenja sa rada, predloženim zakonom predvidi i mogućnost da poslodavac "moberu" može izreći meru zabrane približavanja zaposlenom koji je pretrpeo zlostavljanje.

Naprednjaci su zatražili da se u ozbiljnijim slučajevima poslodavcu omogući da sa zlostavljačem odmah prekine radni odnos, što bi, kako su ocenili, doprinelo efikasnijoj zaštiti zaposlenih.

S obzirom na hitnost rešavanja postupaka u parnicama za ostvarivanje zaštite od zlostavljanja, iz poslaničkog kluba "Napred Srbijo" poručili su da bi rok od 15 dana za prosleđivanje tužbe na odgovor trebalo skratiti.

Poslanici ZES-a su, međutim, naveli da bi bilo nerealno skratiti taj rok i primetili da pojedini amandmani negiraju pravo na sudsku zaštitu.

Volontiranje u pravnom sistemu prvi put

Parlamentarci su nastavili rad raspravom u pojedinostima o Predlogu zakona o volontiranju, na koji je podneto 70 amandmana, od kojih je vlada prihvatila 11.

Predloženim zakonom, volontiranje se prvi put uvodi u pravni sistem Srbije, a definisano je kao dobrovoljno pružanje usluge za opšte dobro, bez naknade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.